2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évi 68 kg élelmiszert dobunk a szemétbe

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk ki évente, és ennek legnagyobb része otthon landol a kukában. Civil szervezetek, köztük a Magyar Élelmiszerbank Egyesület küzd azért, hogy minél több ételt mentsenek meg, de a fogyasztói pazarlás ellen nehéz küzdeni, és elsősorban a túlvásárlás megelőzésével lehetne csökkenteni azt.

Elképesztő mennyiségű, 1,8 millió tonna ételhulladék keletkezik évente Magyarországon, miközben tízezrek számára jelent napi szintű problémát az étkezés megoldása. Mindez nemcsak országunkban, hanem világszerte is jelentős probléma – például az EU-ban 88 millió tonna élelmiszert dobunk ki évente, ami gigászi volumenű pazarlás.

Az élelmiszer-hulladék több forrásból is származhat, ennek típusai Magyarországon így oszlanak meg:

  • kereskedelemből származó ételhulladék: 5%
  • vendéglátásból származó ételhulladék:15%
  • gyártói felesleg: 39%
  • fogyasztói felesleg: 41%

Tehát a magyar élelmiszer-pazarlás legnagyobb szelete a háztartásokban keletkezik. Ez azt jelenti, hogy évente átlagosan 68 kg élelmiszert dobunk ki fejenként.

Mi a megoldás?

A kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már hatékony kampányok futnak az élelmiszer-kereskedő hiper- és szupermarketekben. A vállalati szférában az ilyen törekvések folyamatosak, Magyarországon több élelmiszerlánc is – köztük például a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro – vállalja, hogy a nap végén megmaradó, el nem adott termékeiket partnerszervezeteik és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével eljuttatják a rászorulókhoz.

A szervezet csak 2017-ben 8000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg.

Az egyesület emellett a gyártói feleslegekkel is dolgozik, élelmiszercsomagokat állítanak össze belőlük a nélkülözők számára.

A vendéglátásból származó, valamint a fogyasztói felesleg csökkentése azonban máig megoldatlan probléma. Bár az egyesületnek számos törekvése volt már az e területekről származó élelmiszerek mentésére, a rendkívül szigorú jogi és belső szabályozások, a logisztikai nehézségek, valamint az erőforrás hiánya miatt ezzel nem jártak még sikerrel.

Mit tehetsz te?

A vendéglátásból származó ételhulladékot úgy csökkenthetjük, ha rászokunk a megmaradt ételünk elcsomagoltatására. Az otthoni ételmaradék mennyiségének csökkentése érdekében elsősorban a túlvásárlást kell megelőznünk, ami „mellesleg” a pénztárcánknak is jót tesz. Ehhez íme néhány tanács a szakértőktől:

  • Ne menj éhesen vásárolni! A kidobott élelmiszer nagy része származik impulzusvásárlásból.
  • A boltban csak azt vedd meg, amit később tényleg megeszel vagy fel is használsz!
  • Inkább kisebb mennyiségeket szedj a tányérodba. Mindig van lehetőség újra szedni.
  • Étkezés után ne pakolj el egyből az asztalról! Ha elöl hagyod, nagyobb az esélye, hogy hamarosan úgyis elfogy.
  • Otthon tedd előre a polcokon vagy a hűtőben a hamarosan lejáró, megromló termékeket!
  • A maradék főtt ételt vagy akár a kenyeret, sajtot, felvágottakat fagyaszd le!
Neked ajánljuk
Szokatlan módon harcol a maradék ellen egy vendéglő Inkognitóban járnak a szemetelők Szegeden Bécs, a rovarbarát város Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: elelmiszer.hu
Vissza
Hírfolyam