2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűtőanyag és biodízel konyhai hulladékból

Tavaly 11 000 háztartás éves áramfogyasztásának megfelelő energia termelését fedezte az a hulladékmennyiség, amelyet a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. és a hozzá tartozó Greenpro Zrt. gyűjtött be. Elsősorban szerves hulladékokat hasznosítanak ily módon, főként biogáz készül belőlük.

Nap mint nap negyven olyan autó járja az országot, amely a szerves eredetű hulladékot gyűjti be az ország minden szegletéről a bioenergetikai szektorban tevékenykedő környezetvédelmi szociális vállalat, a Biofilter számára. Az 1990-ben alakult, mára már országos begyűjtési és nemzetközi feldolgozói hálózattal rendelkező szolgáltató tavaly több mint 13 000 tonna szerves hulladék sorsáról gondoskodott úgy, hogy az újrahasznosításra, energetikai feldolgozásra kerüljön, és csökkentse a fosszilis energiahordózok használatát – tudtuk meg a cégnél. 2016-ban biogázcélú hasznosításra több mint 6000 tonna hulladékot adtak át – az ebből közel 4500 háztartás éves áramfogyasztását fedező energiát tudtak termelni. 

Országos begyűjtő és nemzetközi feldolgozó hálózatunkon keresztül gyűjtik be és szállítják el az élelmiszer-hulladékokat, a lejárt szavatosságú vagy emberi fogyasztásra már nem alkalmas állati melléktermékeket (húsipari, tejipari melléktermékek). Elsősorban a szállodaipari és a vendéglátási (HORECA) ágazat és FMCG-szektor (Fast Moving Consumer Goods, gyorsan forgó fogyasztási termékek) képviselői a partnerei, ez jelenleg közel 4500 szerződéses partnert jelent. Ezen kívül a lakosságtól érkező használt sütőolaj mennyisége is évről évre növekvő tendenciát mutat, elsősorban a MOL benzinkutakon történő leadási lehetőségnek köszönhetően. S a begyűjtött élelmiszer-hulladékok, valamint a használt sütőolaj a jelen jogszabályok szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, de ez nem egyenlő azzal, hogy nincs az emberre, környezetre káros hatásuk, ezért gondoskodnunk kell megfelelő kezelésükről.

A begyűjtési folyamat során 60 literes hordókban gyűjtik a partnereiktől a hulladékot, állati melléktermékeket, amelyet a feldolgozó, kezelő üzemeikbe szállítanak. A használt sütőzsiradék egy egyedi olvasztási technológián megy át, amelynek során kiválik a tisztított használt sütőolaj és az úgynevezett salakanyag. A tisztított használt sütőolaj 100%-ban biodízel-alapanyagként hasznosul, a megmaradt salakanyagot a biogázszektor tudja felhasználni. Az élelmiszer-hulladék pedig egy előkezelési folyamaton megy át, és végül biogázként hasznosul, amelyből elektromos és hőenergiát tudnak előállítani.   

A folyamatokat az ISO 9001 és 14001 szabványok mentén alakították ki, illetve 2011-től bevezették a nemzetközi ISCC (International Sustainability & Carbon Certification) fenntarthatósági tanúsítványt a használtsütőolaj-gyűjtés és bioüzemanyaggá válás folyamatának nyomon követésére.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Tényleg csak években mérhető a gázfűtés jövője? Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: zip.hu
Vissza
Hírfolyam