2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Etiópia gigantikus szeméttelepén épül Afrika első hulladékhasznosítója

2018 első felében várható Afrika első, energiatermelésre használt hulladékhasznosítójának megnyitása. Az ENSZ fejlesztési programjával megvalósuló beruházástól azt remélik, működtetésével felszámolható lesz az etióp főváros mellett éktelenkedő óriási szeméttelep.

Koshe a neve annak a mintegy 36 futballpályányi terültetnek, amely az etióp főváros, Addisz-Abeba mellett húzódik, és amely 50 éve lényegében a város szemétlerakója.

Etiópia az utóbbi években látványos erősödést mutat, gazdasága – afrikai viszonylatban mindenképp – gyors ütemben fejlődik. A gyarapodó városi népesség és az infrastrukturális bővülés területigénye okán is megérett az idő arra, hogy az etióp vezetés felszámolja a főváros szomszédságában éktelenkedő szeméttelepet.

Az erőműben a felgyűlt hulladékot elégetik. A keletkező hővel vizet forralnak, ami gőzzé válva villamos energiát termelő turbinákat hajt meg.

Az üzem várhatóan naponta 1400 tonna hulladék feldolgozására lesz képes, ami a fővárosban naponta keletkező hulladék nagyjából 80 százalékának felel meg.

A megoldással a főváros háztartásainak 30 százalékát lehet ellátni villamos energiával úgy, hogy az erőmű károsanyag-kibocsátása megfelelő a vonatkozó határértékeknek.

A hulladékhasznosítók építése világszerte egyre növekvő trendet mutat, ami a hulladéklerakókban megvalósuló környezetszennyező folyamatok – metánkibocsátás, talajvízszennyezés – visszaszorulását is elősegíti, emeli ki többek között a létesítmények előnyeit értékelve az origo.hu írása.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra ENSZ: a fosszilis energiatermelési tervek összeegyeztethetetlenek a klímacélokkal Elindult az őszi szélben szaporodni a sziki ballagófű (videóval)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam