2021. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztul a sarkvidék magyar vonatkozású szigetcsoportja

Folytatódott a a Ferenc József-föld szigetcsoportjának megtisztítása, ahonnan 2012 óta összesen 50 ezer tonnányi szemetet távolítottak el. A hulladék egyrészt a szovjet időszak katonai létesítményeihez, másrészt a környéken található kutatóállomásokhoz köthető.

Az orosz Környezevédelmi Minisztérium erre az évre 8000 tonnányi hulladék összegyűjtését tűzte ki célul, ezt azonban az Orosz Sarkvidéki Nemzeti Park munkatársai további 2000 tonnával fejelték meg.

Fotó: Orosz Sarkvidéki Nemzeti Park

A munkálatok során a még összegyűjtésre váró hulladék feltérképezésére is sor került. A területet érintő fokozott olvadás teszi lehetővé, illetve szükségessé a munka elvégzését.

Eddig a Graham Bell, a Hooker, a Heiss és az Alexandra-föld nevű szigetek megtisztítása fejeződött be.

Fotó: Orosz Sarkvidéki Nemzeti Park

Háttér

A Ferenc József-föld (oroszul Земля Франца Иосифа) egy Oroszországhoz tartozó szigetcsoport közel az Északi-sarkhoz. A Jeges-tengeren található Novaja Zemljától (Új-Föld) északra és a Spitzbergáktól keletre. A Ferenc József-föld 191 jéggel borított szigetből áll és gyakorlatilag lakatlan.

A szigetcsoportot 1873-ban fedezte fel egy osztrák–magyar expedíció von Payer és Weyprecht vezetésével, akik az uralkodó iránti tiszteletből I. Ferenc József után nevezték el. Az egyik sziget az expedíciót támogató Zichy Jenőről a Zichy-föld elnevezést kapta. A Monarchia nem jelentette be az igényét a szigetcsoportra, később Norvégia és a Szovjetunió is magának követelte azt. Utóbbi 1926-ban hivatalosan is saját birtokának nyilvánította a területet, és mivel a válaszul útnak indított két norvég hajó elakadt a jégben, a szovjet Georgij Szedov jégtörő legénysége hamarabb érkezett meg náluk. A szovjet kormány 1932-ben annektálta a területet és katonai bázisokat létesített. A terület 1991-től Oroszországhoz tartozik. Katonai és tudományos kutatási célokból néhány szigeten megtelepültek. Az idelátogatás külön engedélyhez kötött. (Wikipédia)

Neked ajánljuk
Ne csak az élményeket, a szemetet is vidd haza az erdőből! Szlovákia még nem áll készen arra, hogy búcsút mondjon a műanyag zacskóknak Megtisztult a Terebesi erdő Százezreket fenyegetnek a súlyos áradások következményei Dél-Szudánban A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár
Tovább a forrásra: siberiantimes.com
Vissza
Hírfolyam