2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Régi holmik új élete Budapesten

A lomtalanítások mindig nagy felfordulást okoznak, azonban az FKF által nyitott Szemléletformáló és Újrahasználati Központokba az év bármely napján bevihetjük megunt tárgyainkat, így csökkenthetjük a lomtalanítások okozta környezeti terhelést. A WeLoveBudapest gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

Nyugaton már elterjedtek a reuse centerek, és végre Budapesten is működik kettő, hivatalos nevén Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) az FKF Zrt. fenntartásában. Küldetésük, hogy a feleslegessé vált kacat ne kerüljön a kukába és az égetőbe, hanem kulturált körülmények között leadhassák őket, és új gazdára találjanak. A recepción pofás fazekak sorakoznak, a munkások épp könyveket pakolnak ki fütyörészve. Ingyen behozhatjuk ide a megunt vagy feleslegessé vált bútort, játékot vagy konyhai eszközöket, amelyeket aztán a jelképes tárolási díjért cserébe elvihet bárki. Méret és funkció szerint különböző kategóriákban szabják az egységárakat: 127 Ft-ért elárvult apróságok, dekorációk, csetreszek, míves dobozkák, bögrék és könyvek, 635 Ft-ért pohárkészlet, öltöztetőparaván leopárdmintás zsebekkel, 1270 Ft-ért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket. Komplett szekrénysort 12 700 Ft-ért láttunk.

Fotó: fkf.hu

Egy egész romkocsmát, kisebb kreativitással egy egész lakást be tudnánk rendezni az itt felhalmozott holmikból. Találunk még WC-pumpát, síléceket, mosdókagylót szekrénnyel és tükörrel, kondigépet, bőröndöket, egy letűnt korszak mementójaként rengeteg CD-tárolót, süppedős kanapékat és ülőgarnitúrákat, babafürdető kádat, szobabiciklit, fenyőtalpat, gyerekjátékokat, plüssöket, puzzle-t, franciaágyat, dohányzóasztalkát, korcsolyát, focilabdát és ketrecet az aranyhörcsögnek. Nem árt résen lenni: a pompás szekrénykére, amit kinéztünk 12 700 Ft-ért, sajnos már lecsapott valaki, a lefoglalt és elkelt árukkal együtt a raktár hátuljában találtunk rá. A holmik 14 napig kelletik magukat a kiállítótérben, ezt követően civil szervezeteknek ajánlják fel őket, bár ők még nem fedezték fel a SZÚK-ban rejlő lehetőségeket.  

Fotó: fkf.hu

A központok turiként nem üzemelnek, a ruhákat a kinti ruhagyűjtő konténerekbe várják, és elektromos eszközök sem jöhetnek egyelőre, mert még nincs szakember az átvizsgálásukra. Az udvaron tanösvények, környezettudatosságra intő installációk és játszótér is van, mindez már kintről jelzi, hogy szemléletformáló programoknak is helyet ad az épület. A korszerű oktatóteremben ovisoknak, iskolásoknak tartanak előadásokat, hogy kevesebb hulladékot termeljenek, és amit megtermelnek, azzal környezettudatosabban bánjanak. 

Cím: XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XVIII. kerület, Besence utca 1/A 
Nyitvatartás: hétfőtől szombatig: 8–20, vasárnap: zárva

További információk a WeLoveBudapest cikkében, az alábbi linken érhetőek el.

Neked ajánljuk
Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék A szennyezéssel nő a műanyagot bontani képes mikrobák száma Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco Magyar kutatás: előre jelezhetők lesznek a kártevők és a kórokozók Az elszabaduló felmelegedés esélyét a részeredményeket hozó klímacsúcs csak csökkenteni tudta
Tovább a forrásra: Welovebudapest.com
Vissza
Hírfolyam