2021. május 10., Ármin, Pálma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két év múlva teljesen hulladékmentes lesz egy japán település

Egészen Japánig kell utaznia annak, aki szeretné közvetlenül is megtapasztalni, milyen az, amikor egy kisvárosban tényleg komolyan gondolják, hogy hulladékmentes településsé válnak. Kamikacu alig kétezres lélekszámú település a szigetország keleti területén, és úgy tűnik, 2020-ig sikerül is maradéktalanul teljesíteni az alig másfél évtizede megfogalmazott célt.

2003-ban hirdette meg Kamikacu települése a szigorú programot, amelynek értelmében célul tűzték ki, hogy a városban megszűnjön a szemétkibocsátás. Azaz a város vezetése, számítva lakói partnerségére, eltökélte, hogy minden keletkező hulladékot hasznosítanak.

Jelenleg a városban keletkező hulladék nagyjából 80 százaléka helyben hasznosul, és csak a maradék 20 százalék kerül lerakóba.

Ez azonban még kevés, és ezt a hányadot is szanálni akarják. 

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020-ra eljutnak a keletkező szemét 100 százalékának helybeni újrahasznosításáig.  

Kamikacuban az egész városban számos példát lehet találni arra, hogyan hasznosították újra a helyben előálló hulladékot. Ezek közül is az egyik leglátványosabb az a pub, melynek nemcsak berendezését, hanem a teljes épületét felhasznált hulladékból építették. Az épület fenntarthatósági díjat is nyert 2016-ban.

„How This Town Produces No Trash” (A hulladék nélküli város) – dokumentumfilm Kamikacu hulladékkezelési rendszeréről
Fotó: youtube.com/Stories

Összehasonlításképp: az Európai Unióban jelenleg csak 40% az újrahasznosítás aránya, ráadásul a tendenciák az energia formájában történő hasznosítás, vagyis a hulladékégetés erősödését mutatják.

Ha a japán példát látva kedvet kapott a hulladék tudatosabb kezeléséhez, a tudatosvasarlo.hu útmutatójában és a szelektív gyűjtésről szóló írásunkban is hasznos tippeket találhat. 

Neked ajánljuk
Tavaly újabb 2,2 tonna szeméttől szabadították meg a Csomolungmát Szeméttelepnek használta az erdőt, több év börtön várhat rá Jobb a mosható pelenka! Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam