2018. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A kiégett izzóknak nem a szemétben van a helyük

Néhányan ma még szinte automatikus mozdulattal dobják a működésképtelen, elromlott lámpákat a szemetesbe. Azt már lassan megtanuljuk, hogy a műanyag palackokat és a papírt külön gyűjtsük, de a fényforrásoknak nem mindig találjuk a helyét. Pedig 14 ezer helyen 20 ezer gyűjtő áll rendelkezésünkre.

Évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. 

Egy átlagos fénycsőben vagy kompakt fénycsőben 1-2 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb. 1 gramm higany van, egy lámpa tehát ennek csupán ezredrészét tartalmazza, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést eredményez.

Ezért is tartja fontosnak a Világítástechnikai Társaság (VTT), hogy segítsen a szemléletformálásban, hogy a működésképtelen lámpák és lámpatestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

„Világíts rá!” címmel a VTT pályázatot hirdet három kategóriában, melyben keresik az ország legjobb rajz-, videókészítőjét és versíróját. A pályaművek a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell hogy fókuszáljanak.

A pályázat részleteit január 17-én hozzák nyilvánosságra.

Az elektronikai hulladék ügye szintén nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. A Global E-Waste Monitor 2017 adatai alapján hatezer milliárd forintnyi arany megy veszendőbe évente a hulladéklerakókban feldolgozatlanul heverő eldobott számítógépek, telefonok, okoskészülékek révén.

Neked ajánljuk
Radikális lépéssel ösztönöznék a szelektív hulladékgyűjtést Lengyelországban A Sea Shepherd a Műanyag óceán tragikus szépségével rázza fel a fiatalokat Komposztálható műanyag termékeket gyártó üzem épül Faddon Évente több mint fél magyarországnyi erdőt pusztítanak el gazdasági okok miatt Mikor cseréld le a hűtőt?
Tovább a forrásra: blikk.hu
Vissza
Hírfolyam