2018. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Esélyt a csúnya zöldségeknek!

Nem csak a szép zöldség lehet egészséges és finom – aki valaha szedett saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, ezzel nagyon is tisztában van. Jelenleg mégis a nagy víz- és energiabefektetés árán megtermelt zöldségek tetemes mennyisége, egyes becslések szerint több mint ötöde, nem kerül a vásárlók elé: pusztán esztétikai okokból.

A „csúnya” zöldségek takarmányként, komposztban, sőt, sokszor a hulladéklerakókban végzik.

Ezt a szomorú helyzetet most több amerikai vállalkozás is igyekszik orvosolni: ilyen például az  Imperfect Produce (logója találó módon egy szív formájú paradicsom), és a Hungry Harvest. Előbbi Amerika nyugati, utóbbi keleti partján árusít szépséghibás zöldségeket egyéni vásárlók részére. A nagybani piacot célozza meg a Full Harvest nevű vállalkozás.

Az új kezdeményezéseknek ugyanakkor számos kihívással kell megküzdeniük: a gyors és olcsó szállítás, a nyereségesség fenntartása és az élelmiszer-biztonság szempontjainak figyelembevétele csak néhány, az economist.com írásában kiemelt nehézségek közül.

Természetesen a szépséghibás termékek kiszanálása csak egy szelete a világszinten problémákat okozó élelmiszer-pazarlásnak. Az élelmiszer-fenntarthatósági index a táplálkozási kihívások, fenntartható mezőgazdaság, valamint az élelmiszer-veszteség és -hulladék pillérén keresztül hasonlítja össze 34 ország eredményeit. Tavaly Magyarország az előkelő kilencedik helyen végzett. 

Tovább a forrásra: economist.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A nap fotói” a National Geographicról „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Nem térkép e táj” – Fotópályázat középiskolások számára 10 éves a Bélaműhely