2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Iceland szupermarketlánc beszáll a műanyag elleni küzdelembe

Az Iceland nevű brit szupermarketlánc bejelentette, 2023-ra saját márkás termékei esetében megszünteti a műanyag csomagolás használatát. Jelenlegi csomagolásaikat (újrahasznosított) papírból és cellulózból készülő tálcákra, valamint papírzacskókra cserélik.

A döntés hátterében feltehetően a brit kormány frissen bejelentett műanyagellenes stratégiája áll. A tengerekben felhalmozódó műanyagszennyezés súlyos következményeire egyre több tanulmány figyelmeztet, ami válaszokat sürget az államok és a gazdasági szereplők részéről is.

A kereskedelmi lánc felmérése alapján a társadalmi támogatottságuk is nagy a környezeti károk megelőzésére fogékony vállalkozásoknak: 5000 megkérdezett fő 80%-a szívesen vásárolna műanyagmentes szupermarketekben.

Az Iceland ügyvezető igazgatója, Richard Walker kijelentette:

„A világ ráébredt a műanyagok okozta fenyegetésre. A kereskedelmi szektor a csomagolások révén a hulladék és szennyezés egyik fő felelőse, ezért a változás elindítója is kell hogy legyen.”

Mivel ma már adott a technikai és gyakorlati lehetőség kevésbé káros alternatívák kisebb mennyiségben történő alkalmazására, „nem lehet tovább érvelni a túlzott mennyiségű és nem újrahasznosítható csomagolások használata mellett” – jelentette ki az ügyvezető igazgató. 

Saját márkás termékeikhez már most sem kínálnak műanyag szívószálat, a bevezetésre kerülő új élelmiszerek esetében pedig papírtálcákat használnak csomagolás gyanánt.

A helyi környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kereskedelmi lánc döntését, és a versenytársakat is a környezetbarát, újrahasznosítható csomagolási alternatívák – papír, üveg, alumínium – használatára biztatják.

A brit kormány új stratégiájában többek között a műanyag szatyrok használatának visszaszorítását tűzte ki célul.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telegraph.co.uk
Vissza
Hírfolyam