2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mikrohullámú sütők olyan károsak, mint hétmillió autó

A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unió mikrosütő-használata annyi szén-dioxidot juttat a légkörbe, mint hétmillió személyautó. A kutatók a világon elsőként készítettek tanulmányt a mikrohullámú sütők környezetre gyakorolt hatásáról.

A tanulmányban azt vizsgálták, hogy egy mikrosütő a teljes életciklusa alatt mekkora hatást gyakorol a környezetre. Ebbe beletartozik a gyártás és a hulladékfeldolgozás folyamata is. A kutatásban 12 környezeti tényezőt vettek figyelembe: többek között a klímaváltozásra gyakorolt hatást, a természetes bomlás sebességét és az ökológiailag káros anyagok mennyiségét.

A kutatók szerint a mikrosütők leginkább a gyártáshoz használt anyagokkal, a gyártás folyamatával és a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket.

Csak a gyártás folyamata több mint 20 százalékkal járul hozzá a természetes nyersanyagforrások kiaknázásához és a klímaváltozáshoz.

Az energiafelvételük is óriási. Nagyjából nyolcéves életciklusa alatt egy mikrosütő 573 kilowattóra energiát fogyaszt; annyit, amennyit egy 7 wattos ledes izzó fogyasztana 9 év alatt. És ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a mikrosütők a működési idejük 90 százalékát készenléti üzemmódban töltik.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy próbáljuk meg hatékonyabban használni a mikrosütőket. Rengeteg energiát takaríthatunk meg, ha jól állítjuk be a melegítési időt az adott ételtípushoz.

A hulladékfeldolgozás is egyre nagyobb gondot okoz, mert a vásárlók egyre több elektronikai hulladékot termelnek. Nincs ez másként a mikrosütőkkel sem. 2005-ben az EU-ban 184 ezer tonnányi mikrosütő került a szemétbe; 2025-re ez a szám már 195 ezer tonna lehet. Ráadásul a mikrosütők élettartama az elmúlt évtizedek alatt radikálisan csökkent.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam