2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az átlag magyart évi 400 kilogramm szemét választja el a zero waste életmódtól

A „zero waste” kifejezés szabad fordításban annyit tesz: „nulla hulladék”. Az életmódra utal, melynek legfőbb célja, hogy a lehető legkevesebb szemetet állítsuk elő. A zero waste alapgondolata, hogy igényeink helyett a szükségleteinkre fókuszáljunk, és ne halmozzunk fel felesleges dolgokat.

Az Eurostat statisztikája szerint egy átlag magyar 385 kg szemetet termel évente, de pár okos cserével ez a szám könnyedén csökkenthető. 

Most évente nagyjából összesen 10 millió tonna műanyag végzi az óceánokban, de egy előrejelzés szerint 2050-re konkrétan több műanyagot rejtenek majd legnagyobb világtengereink, mint halat. Vegyünk kulacsot, lehetőleg fémből, és hordjuk mindig magunknál. Amellett, hogy a környezetet is kíméljük, észre fogjuk venni, hogy többet iszunk, amivel egészségünknek is kedvezünk.

Több száz, de akár több ezer évbe is telhet, mire egy műanyag szatyor teljesen lebomlik. A vászontáskák ma már nem csak praktikusak, de divatosak is.

Szokjunk rá, hogy tartunk egyet magunknál, így mikor jön a bevásárlás, megspóroljuk a nejlonszatyrot.

A használt cikkek vétele viszont hozzájárul az ökológiai lábnyom csökkentéséhez, hiszen ez esetben új termékekkel nem terheljük a hulladékkörforgást. Mikor valamire szükségünk van, nézzünk szét az apróhirdetési oldalakon, szinte biztos, hogy megtaláljuk, amit keresünk, ráadásul olcsóbban. És mielőtt valamit kidobnánk, gondoljuk át: lehet-e ennek a tárgynak új funkciója?

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam