2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kínai importtilalom hatására világszerte felhalmozódóban van a műanyagszemét

Január elsejével érvénybe lépett az új szabályozás Kínában, aminek szellemében az ország megszűnt a világ hulladékfeldolgozója lenni. Eddig a fél földgolyó műanyag- és papírhulladéka Kínában landolt, az érintett országok egyelőre nem jeleskednek az alternatíva megtalálásában.

A tilalom gondokat okoz Nagy-Britanniában, Kanadában, Írországban és Németországban is, a kikötővárosokban, így Hongkongban is több tonna műanyaghulladék halmozódott fel.

A hulladékfeldolgozók folyamatosan keresik az új felvevőpiacokat – Indonézia, India, Vietnam, Malajzia is szóba jöhet, de egy üzemeltető véleménye szerint nehéz lesz helyet találni valamennyi gazdátlan hulladéknak.

Sajnos fennáll a veszélye, hogy a felesleg előbb-utóbb hulladéklerakókban elásva, vagy az égetőkben eltüzelve végzi, ami hatalmas környezeti károkkal járna.

Elemzők szerint a megoldás az lenne, ha Európa felhagyna az eddigi stratégiával, és ahelyett, hogy a szemét begyűjtésére és az attól való gyors megszabadulásra fókuszálna, a minőségi műanyagok használatára, valamint a nyersanyagok helyi feldolgozására törekedne.

A hulladékhelyzet hosszú távú megoldását segíthetik elő azok az intézkedések, amelyek például Nagy-Britanniában a műanyag használatának visszaszorítását célozzák.

Neked ajánljuk
Visszatér az üvegvisszaváltás Hogyan csökkenthető az élelmiszerekhez kapcsolódó hulladék? Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Tovább a forrásra: nytimes.com
Vissza
Hírfolyam