2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számítógépekből visszanyert aranyból készül ékszer

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, a Global E-waste monitor legutolsó jelentése szerint az elektronikai hulladékkal együtt évi 500 tonna arany végzi a szemétben – szerencsére vannak kezdeményezések, amelyek változtatnának a helyzeten. A Bayou with Love „The Circular Collection” nevet kapott ékszerkollekció alkotói kincsekké varázsolják a elektronikai hulladékot. A Dell a kezdeményezés támogatása mellett új termékeiben is alkalmazza a hulladékból visszanyert nyersanyagokat.

A Dell és a színésznő, vállalkozó és aktivista Nikki Reed bejelentette együttműködését, amelynek célja egy megújuló forrásokat felhasználó tervezői mozgalom létrehozása.

A Bayou with Love és a Dell The Circular Collection kollekciója egy új, limitált kiadású ékszerkollekció, amelyet az Egyesült Államokban gyártanak, és amelyhez kizárólag a Dell újrahasznosítási programjaiban visszanyert aranyat használják fel.

A 14 és 18 karátos aranygyűrűket, fülbevalókat és mandzsettagombokat tartalmazó kollekciót még az idei Consumer Electronics Show kiállításon mutatták be, hogy felhívják a figyelmet az elektronikai hulladékok, illetve az eldobható elektronikai eszközök környezeti hatására, illetve arra, hogy mindannyian tehetünk valamit a körforgásra épülő gazdaság megteremtéséért.

Nikki Reed és a Dell új kincseket teremt az elektronikai hulladékból Fotó: youtube.com/Dell

A Dell emellett bejelentette az iparág első olyan kísérleti programját, amelyben elektronikai hulladékból származó aranyat használnak fel több millió új számítógép, köztük a Latitude 5285 modell alaplapjához.

A kidolgozott aranyvisszanyerési folyamatnak a Trucost tanulmánya szerint 99 százalékkal kisebb a káros hatása a környezetre, mint az arany hagyományos bányászatának. Ezzel a Dell a műanyagok mellett a nemesfémekre is kiterjeszti az újrahasznosítási programját: a következő évben több millió új alaplap állítható elő a módszerrel.

A régi műszaki eszközökben található arany újbóli felhasználásának nem csupán gazdasági haszna van. A környezetre és a társadalomra nézve is hatalmas előnyökkel jár, hiszen előállítása – az aranybányászattal ellentétben – nem káros az emberi egészségre, és nem jár szennyező anyagok keletkezésével.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam