2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Számítógépekből visszanyert aranyból készül ékszer

Ahogy arról az Élő Bolygónk is beszámolt, a Global E-waste monitor legutolsó jelentése szerint az elektronikai hulladékkal együtt évi 500 tonna arany végzi a szemétben – szerencsére vannak kezdeményezések, amelyek változtatnának a helyzeten. A Bayou with Love „The Circular Collection” nevet kapott ékszerkollekció alkotói kincsekké varázsolják a elektronikai hulladékot. A Dell a kezdeményezés támogatása mellett új termékeiben is alkalmazza a hulladékból visszanyert nyersanyagokat.

A Dell és a színésznő, vállalkozó és aktivista Nikki Reed bejelentette együttműködését, amelynek célja egy megújuló forrásokat felhasználó tervezői mozgalom létrehozása.

A Bayou with Love és a Dell The Circular Collection kollekciója egy új, limitált kiadású ékszerkollekció, amelyet az Egyesült Államokban gyártanak, és amelyhez kizárólag a Dell újrahasznosítási programjaiban visszanyert aranyat használják fel.

A 14 és 18 karátos aranygyűrűket, fülbevalókat és mandzsettagombokat tartalmazó kollekciót még az idei Consumer Electronics Show kiállításon mutatták be, hogy felhívják a figyelmet az elektronikai hulladékok, illetve az eldobható elektronikai eszközök környezeti hatására, illetve arra, hogy mindannyian tehetünk valamit a körforgásra épülő gazdaság megteremtéséért.

Nikki Reed és a Dell új kincseket teremt az elektronikai hulladékból Fotó: youtube.com/Dell

A Dell emellett bejelentette az iparág első olyan kísérleti programját, amelyben elektronikai hulladékból származó aranyat használnak fel több millió új számítógép, köztük a Latitude 5285 modell alaplapjához.

A kidolgozott aranyvisszanyerési folyamatnak a Trucost tanulmánya szerint 99 százalékkal kisebb a káros hatása a környezetre, mint az arany hagyományos bányászatának. Ezzel a Dell a műanyagok mellett a nemesfémekre is kiterjeszti az újrahasznosítási programját: a következő évben több millió új alaplap állítható elő a módszerrel.

A régi műszaki eszközökben található arany újbóli felhasználásának nem csupán gazdasági haszna van. A környezetre és a társadalomra nézve is hatalmas előnyökkel jár, hiszen előállítása – az aranybányászattal ellentétben – nem káros az emberi egészségre, és nem jár szennyező anyagok keletkezésével.

Neked ajánljuk
Hiába szeretné az ipar, a műanyag nem kap haladékot Súlyosan alábecsülték az óceánok szennyezettségét Az Országgyűlés később tárgyalja az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos javaslatot Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál Ha nem rohan el fülünk mellett a madárdal...
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam