2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az európai átlagnál kevesebb szemetet termelünk

Szinte hihetetlen mennyiségű szemetet termel Magyarország, lakosonként egészen pontosan 379 kilót évente. Ezzel egyébként az alsó harmad közepén szerepelünk az Eurostat (Európai Statisztikai Hivatal) listáján, meglepő ugyanakkor, hogy újrahasznosításban majdnem az átlagnak megfelelően teljesítünk.

2016-ban egy átlagos európai 480 kiló szemetet termelt, legkevesebbet a románok, legtöbbet pedig a dánok. A különbség oka az életszínvonalban keresendő: a Világbank adatai szerint ugyanis a dánok egy főre jutó fogyasztása 2016-ban 28 282 dollár volt, a románoké pedig csupán 6622.

Az logikus, hogy jellemzően a gazdag országok állnak a lista élén, hiszen ott fogyasztja el a legtöbb terméket és szolgáltatást a lakosság, így ott termelik melléktermékként a legtöbb szemetet is.

Ez alól a szabály alól kivétel Málta, ők nem fogyasztanak olyan kiemelkedően sokat (körülbelül Magyarország kétszeresén áll ez a mutatójuk), de ennek ellenére jó sokat szemetelnek, az EU-ban be is futottak a második helyre.

A bronzérmes Ciprus lett, őt követi sorrendben Németország, Luxembourg, Ausztria, Hollandia és Görögország.

Magyarország az EU-s országok közül alulról a hatodik, több szemetet állítunk elő, mint a már említett EU-utolsó Románia, és megelőztük még sorrendben Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát és Észtországot is. 

Újrahasznosítás

A legnagyobb újrahasznosító az EU-ban Németország, a szemétmennyiségének közel felét (48%) dolgozza fel. Másodikként rögtön egy velünk együtt csatlakozott ország, Szlovénia következik (46%), és tőlük jelentősen lemaradva érkeznek a harmadik helyezett svédek és belgák, mindketten 33 százalékkal.

A románok ennek a listának is az aljára kerültek, mindössze a teljes szeméttermelésük 6 százalékát hasznosítják újra. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el a listán 27 százalékkal, a 28 EU-tagország átlaga 29 százalék.

A penzcentrum.hu az országok közti eltéréseket jól érzékeltető infografikákat is közöl. Ha szeretnénk, hogy háztartásunk hulladékmennyisége a magyar átlag alatt maradjon, érdemes néhány tippet megfogadnunk.

Neked ajánljuk
A többség nem hiányolja az egyszer használatos műanyagokat Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Megtisztult a Terebesi erdő A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam