2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton a teljes újrahasznosítás felé

A teljes körű hulladékfeldolgozásra való átállás finanszírozásának kérdése a valaha volt legnagyobb gazdasági lehetőséget rejti magában, vélekedik a Lenardo DiCaprio Alapítvány igazgatója, Terry Tamminen. A szakértő a Nemzetközi Hulladékkezelési Szimpóziumra készülve beszélt a hulladékfeldolgozás jövőjéről.

A hulladékok hasznos nyersanyaggá alakítása olyan terület, amely a befektetők érdeklődésének homlokterében van a klímaváltozás, az élővilágra nehezedő nyomás, az újrahasznosítás technológiáinak fejlődése és az alapanyagok helyben történő biztosításának igénye miatt is, véli Terry Tamminen. A szakértővel a waste360.com készített interjút.

Miért gondolja, hogy a teljes körű hulladékfeldolgozásra való átállás finanszírozásának kérdése a valaha volt legnagyobb gazdasági lehetőség?

Jelenleg a nyersanyagok előállítása nagyon nehézkes és drága folyamat. Fákat vágunk ki, hogy papírt készítsünk, hadseregeket tartunk fenn az olajvezetékek biztosítására, bányákat üzemeltetünk nyersanyagok sorának kitermelésére.

Ezekből fantasztikus termékeket készítünk, hogy aztán kidobjuk őket, és újrakezdjük az egészet. Azt gondolom, az eljárások fejlődésével 10-15 éven belül a hulladéklerakókban elindul a városi bányászat.

Ahogy a favágás, az olajfúrás és a bányászat egyre nehézkesebbé és drágábbá válik gazdaságilag és politikailag, úgy lesz a közvetlen környezetünk egyre tisztább.

Ha a közvetlen környezetünkben fellelhető anyagokat dolgozzuk fel, munkát, értéket és új üzleti lehetőséget teremtünk a helyi közösség számára.

A Leonardo DiCaprio Alapítvány világszerte támogat civil kezdeményezéseket és magánszemélyeket, akik/amelyek a korábban lerakókba kerülő hulladék akár 80%-át feldolgozzák, az így kinyert anyagokból pedig helyben előállított termékek és alapanyagok készülnek. Ennek köszönhetően csökkent az élővilágra nehezedő nyomás, munkalehetőséget teremtettünk, a hulladékot pedig költséghatékony módon új erőforrássá alakítottuk.

A hulladékipar ott tart most, ahol évekkel ezelőtt a napenergia és a földgáz, amikor még drága és csak szűk körben elterjedt technológiát jelentettek. Ahogy az áruk csökkent, úgy váltak érdekessé a befektetők számára. A hulladékfeldolgozásban rejlő lehetőséget a befektetők most kezdik felismerni, most válik vonzóvá a számukra: így egyre több befektető csatlakozik a teljes körű hulladékfeldolgozást jelentő jövő felé tett lépésekhez.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: leonardodicaprio.org
Vissza
Hírfolyam