2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több tonna egészséges gyümölcs kerül szemétre naponta

Senki sem tudja megmondani, hogy mennyi ehető, csak tökéletlennek kinéző zöldséget, gyümölcsöt dobnak ki a világon, de a becslések szerint ez a teljes termelt mennyiség 20-40 százaléka lehet. E hatalmas pazarláson próbálnak változtatni azok a vállalkozások, amelyek diszkontáron direkt csúnya almát, narancsot, répát, brokkolit kínálnak a – szegény és/vagy környezettudatos – vásárlóknak.

Több mint négyezer tonna kidobásra ítélt terményt mentettek meg az enyészettől a San Franciscó-i Imperfect Produce (Tökéletlen termény) cég vásárlói az elmúlt három évben azáltal, hogy a vállalattól rendelték meg a zöldséget, gyümölcsöt ahelyett, hogy a szupermarketek polcairól emelték volna le a tökéletes(nek látszó), tükörfényesre suvikszolt árut.

Ezzel egyébként ők maguk is jól járnak a fenntartható mezőgazdaság támogatásán túl, hiszen az Imperfect Produce árai jellemzően 30-50 százalékkal alacsonyabbak, mint a közértbeli átlagárak, írja az Oregonian napilap nyomán az mno.hu.

Persze az olcsóságnak ára van. Az Imperfect Produce – ahogy a neve is mutatja – küllemhibás, a közízlés szerint másod- vagy harmadkategóriás termékeket kínál, amelyet jellemzően közvetlenül az USA nyugati partjának termelőitől szerez be.

A megrendelőkhöz hetente vagy kéthetente érkezik meg a szállítmány, amely jellemzően nem egyféle árut, hanem az egész hétre elegendő zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz. A cég csak kinézetükben hibás terményeket forgalmaz, amelyek nem találkoztak a nagy szupermarketek finnyás vásárlóinak elvárásaival. Máskülönben a termények nem romlottak, semmi bajuk.

Néhány amerikai médium kipróbálta a szolgáltatást, és a megérkezett rendelés magyar szemmel még csak csúnyának sem mondható. Görbe a póréhagyma, foltos az alma, furcsa alakú a krumpli.

Egyre több hasonló vállalkozás jön létre – legalábbis Amerikában –, kihasználva a médiaérdeklődést és az emberek hullámszerűen emelkedő-süllyedő környezetvédelmi felindultságát. 

Az alapprobléma valóban aggodalomra ad okot. A felmérések szerint az amerikaiak a szemük elé kerülő, ehető, biztonságos élelmiszer 40 százalékát pusztán „kozmetikai” okok miatt utasítják el, például mert túl kicsik, nem elég fényesek. Az egyértelmű vásárlói preferenciákat ismerve a boltok ezeket már ki sem teszik a polcaikra, mert az rossz fényt vet az üzletre, ha barna foltos a banán a gyümölcsosztályon. Az USA üzletei által évente kidobott élelmiszer össztömege eléri a 64 millió tonnát is.

Az mno.hu cikkéből további sikeres amerikai kezdeményezéseket is megismerhetünk, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem élharcosai között pedig a Musk család neve is feltűnik.

Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam