2018. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Európa-szerte ivókutakat telepítenének, a palackos víz visszaszorítására

Az EU kötelezné a tagállamokat, hogy biztosítsanak szélesebb hozzáférést a nyilvános ivókutakhoz, az éttermeket pedig arra ösztönözzék, hogy ingyenes csapvizet kínáljanak. A kezdeményezés egyik célja, hogy Európa-szerte visszaszorítsák a palackos ásványvizek fogyasztását.

A direktíva lényege az, hogy vezetékes vízhez jusson előbb-utóbb mindenki Európában, mert a térségben még most is vannak olyan régiók – a Guardian a közép-európai roma közösségeket említi –, ahol nincs bevezetve az ivóvíz. Ezenkívül jelentősen lehetne csökkenteni a palackos víz fogyasztását – és így a műanyag hulladékot –, ha az európai országokban több lenne a közkút. 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke csütörtökön jelentette be az ivóvízre vonatkozó új irányelvet. Erre azt követően került sor, hogy a Right2Water nevű civil kezdeményezést 1,6 millióan támogatták az európai polgárok közül, ők mind azt szeretnék, ha jobb hozzáférés lenne Európa-szerte az ivóvízhez.

A műanyaghulladék termelődésének visszaszorítására hasonló intézkedéseket kezdeményezett London polgármestere is.

Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Dvořák: A vízimanó Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Lesz ez még így se” – gondolták, majd megalkották a jövő víztározóját