2019. március 27., Hajnalka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Gangesz szent folyó, de hogy tiszta lenne...

Mind láttunk már fotókat a Gangeszről, a szemetes-koszos vízben fürdőző gyerekekről, de arról, hogy honnan indul ez a folyó, talán még soha. A szent folyó, amelyet kristálytiszta gleccservizek táplálnak, a nagyvárosokhoz érve borzasztó átalakuláson megy keresztül, és mire a Bengáli-öbölhöz ér, összefüggő, iszapos szeméthalom lesz belőle.

Érthetetlen, hogy a víz megtisztítása miért várat magára, miért ugyanolyan, sőt egyre rosszabb a helyzet, mint évtizedekkel ezelőtt. Narendra Modi miniszterelnök 2015-ben 3 milliárd dollárt különített el arra, hogy megtisztítsa a folyót, ami 400 millió ember ivóvizét biztosítja.

Egy nemrég elvégzett ellenőrzés szerint azonban ennek az összegnek kevesebb mint a negyedét használták fel a helyzet valódi javítására.

A Gangesz pedig nagyon rossz állapotban van. A városokban a kezeletlen szennyvíz közvetlenül a folyóba áramlik, ahol az emberek főznek, fürdenek és temetkezési szertartásokat végeznek a parton és a vízben. A helyzetet érzékletesen mutatja be a Business Insider legújabb fotósorozata.

Ráadásul a Gangesz egyike annak a tíz folyónak, amelyek műanyaghordalékukkal évi 4 millió tonna szennyezést juttatnak a világ tengereibe. Ha ezeket a folyókat, köztük a Gangeszt, sikerülne tisztán tartani, az óceánokba jutó műanyagmennyiség közel felére csökkenne.

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli Egy elszomorítóan izgalmas sorozat indult a Spektrumon Másfél tonna szemetet gyűjtöttek össze a belga tengerparton
Tovább a forrásra: gardenista.hu
Vissza
Hírfolyam