2018. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Miért csak a fogyasztók fizetik meg a szemét árát?

A műanyaghulladék tönkreteszi az élővilágot, a nagyvállalatokat ugyanakkor továbbra is támogatjuk az olcsó műanyag előállításában. Itt lenne az ideje, hogy a szennyezők pénzügyi felelősséget vállaljanak az általuk okozott kárért – fogalmaz Geraint Davies, a brit parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja a Guardian-ben megjelent írásában.

Jelenleg az újrahasznosítás költségeinek mintegy 90%-át az adófizetők viselik, miközben a műanyaggyártás legfőbb alapanyagát adó kőolajszármazékok komoly támogatást élveznek.

2015-ben az olajipari vállalatok világszerte 5,3 billió dollár támogatásban részesültek, ezen belül csak Kínában a támogatás összege elérte a 2,3 billió dollárt. Mivel a fosszilis tüzelőanyagok a műanyagok alapanyagául is szolgálnak, ezeket gyakorlatilag műanyag-támogatásként is értelmezhetjük – véli Geraint Davies.

A műanyag újrahasznosításának költségeit be kéne építenünk a műanyag árába, ugyanakkor az államoknak a környezetbarát alternatívák kidolgozóit kéne támogatniuk a szennyezők helyett.

A nehezen újrahasznosítható műanyagok használatát az is visszaszorítaná, ha termékdíjat vetnénk ki rájuk, véli a brit politikus.

„A vállalatokat csak az ösztönözheti változtatásra, az alternatívák felkutatására, ha a termékeik okozta károk pénzügyi következményeit viselniük kell.”

Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét” 10 éves a Bélaműhely 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon 2024-től jöhet a kötelező otthoni komposztálás az Európai Unióban