2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért csak a fogyasztók fizetik meg a szemét árát?

A műanyaghulladék tönkreteszi az élővilágot, a nagyvállalatokat ugyanakkor továbbra is támogatjuk az olcsó műanyag előállításában. Itt lenne az ideje, hogy a szennyezők pénzügyi felelősséget vállaljanak az általuk okozott kárért – fogalmaz Geraint Davies, a brit parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja a Guardian-ben megjelent írásában.

Jelenleg az újrahasznosítás költségeinek mintegy 90%-át az adófizetők viselik, miközben a műanyaggyártás legfőbb alapanyagát adó kőolajszármazékok komoly támogatást élveznek.

2015-ben az olajipari vállalatok világszerte 5,3 billió dollár támogatásban részesültek, ezen belül csak Kínában a támogatás összege elérte a 2,3 billió dollárt. Mivel a fosszilis tüzelőanyagok a műanyagok alapanyagául is szolgálnak, ezeket gyakorlatilag műanyag-támogatásként is értelmezhetjük – véli Geraint Davies.

A műanyag újrahasznosításának költségeit be kéne építenünk a műanyag árába, ugyanakkor az államoknak a környezetbarát alternatívák kidolgozóit kéne támogatniuk a szennyezők helyett.

A nehezen újrahasznosítható műanyagok használatát az is visszaszorítaná, ha termékdíjat vetnénk ki rájuk, véli a brit politikus.

„A vállalatokat csak az ösztönözheti változtatásra, az alternatívák felkutatására, ha a termékeik okozta károk pénzügyi következményeit viselniük kell.”

Neked ajánljuk
Romániának feladták a leckét az egyszer használatos műanyagok Erős, mint a pókselyem, és otthon is komposztálható – ígéretes műanyag készült Cambridge-ben A fenntarthatónak titulált márkák is gyakran támaszkodnak a műanyagra A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam