2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több száz kamionnyi élelmiszert mentettek meg a kidobástól

Magyarországon az élelmiszer-felesleg mennyisége becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki évente, ebből megmenthető lehetne 80 000–100 000 tonna. Az Élelmiszerbank 2017-ben 9300 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, amivel több mint 300 000 rászorulónak tudtak segítséget nyújtani. A megmentett termékek összértéke eléri az 5,2 milliárd forintot. 

Ha ezeket az élelmiszereket kamionokra raknánk, a sor közel öt és fél kilométer hosszan kanyarogna, és 400 jármű kellene hozzá. Ez a mennyiség pont a kétszerese a tavalyelőttinek, ami igen jó hír.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet alkotnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermékek, húsáru, hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a rászorulókhoz eljuttatott csomagokban.

Az Élelmiszerbank 350 partnerszervezetén keresztül éri el az elsődlegesen rászoruló gyermekeket és családokat, az időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat és más hátrányos helyzetű csoportokat.

Az élelmiszerek közel 90%-a a szervezettel kapcsolatban lévő kereskedelmi láncoktól, a maradék 10% élelmiszeripari gyártóktól érkezik.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy rövid távon minden élelmiszeripari szereplő ajánlja fel jótékony célra élelmiszer-feleslegét, ezzel biztosítva a felelős működést.

Élelmiszer-adományokat szállító konvoj érkezik a Hősök teréhez 2016. október 14-én. Idén 17 cég 30 tonnányi élelmiszer-adományát vitték teherautók október 14-én Budapest belvárosán keresztül a Magyar Élelmiszerbank Egyesület raktáraiba, hogy onnan a karitatív szervezetek eljuttassák azt a rászorulóknak. Fotó: MTI/Marjai János

Az élelmiszer-pazarlás megállításáért – a civil szervezetek mellett – a fogyasztói tudatosságra építő üzleti vállalkozások is egyre többet tesznek világszerte.

Neked ajánljuk
Tetemes mennyiségű szeméttől kellett megtisztítani a Szamost Papírból készül környezetbarát borospalack Újabb környezettudatos termékekkel jelentkezik a Spar Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam