2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Pamuthulladékból többfunkciós aerogél

Gyors, olcsó és környezetbarát módszert fejlesztettek ki szingapúri kutatók a pamutalapú szövethulladék feldolgozására: a kidobott ruhákból nagymértékben sűríthető, ultrakönnyű pamut aerogélt készítettek.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) tudósai az újszerű anyag felhasználhatóságát többek között katonai vizesüvegek hidegen tartásával és heves vérzés hatékony csillapításával demonstrálták.

Az aerogél a világ egyik legkönnyebb anyaga, mely nagyon porózus, alacsony hővezető és nagy nedvszívó képességgel rendelkezik. Ezen különleges jellemzői által az aerogélek remekül alkalmazhatók olajfoltok eltakarítására, pelenkákban, vagy épp hő- és hangszigetelésre. Bár aerogélt először 1930-ban készítettek, használata nem vált széles körűvé előállításának magas költségei miatt.

A NUS csapata sikeresen fejlesztett ki egy módszert, amelynek segítségével a textilhulladékok pamutszálainak felhasználásával készítenek aerogélt.

A gépészmérnöki kar Hai Minh Duong professzor és Nhan Phan-Thien professzor vezette kutatócsoportja felfedezte, hogy az új pamut aerogél könnyen sűríthető, majd vízbe kerülve nagyon gyorsan visszaáll eredeti mérete 97 százalékára – idézi a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportált az origo.hu.

Doung kifejtette: ez a környezetbarát aerogél nagymértékben sűríthető, ezáltal a szállítási és tárolási költségei jelentősen csökkennek. A pamutalapú aerogél ráadásul 8 óra alatt elkészül, erősebb a korábbi fejlesztéseknél, és alkalmasabb a tömegtermelésre.

National University of Singapore

Például lőtt vagy egyéb mély seb okozta erőteljes vérzés csillapításához a kutatók olyan hibrid pamut aerogél golyócskákat használtak, melyek jóval hatékonyabbak a cellulózalapú tamponoknál. A pamut és cellulóz aerogél optimális keverékéből álló, kitozánnal – rákfélék héjából előállított, véralvadást segítő természetes anyaggal – borított golyócskák egyszerűen és költséghatékonyan előállíthatók, könnyen alkalmazhatók.

A pamut aerogél hőtároló képességét tesztelve katonai kulacsok számára kialakított nagyon könnyű, mindössze 200 grammos hőszigetelő borítást fejlesztettek ki. A NUS fejlesztésével több mint 4 órán át sikerült megőrizni a vizet jégkásaszerű állapotában, 0,1 és 1 Celsius-fok között.

Neked ajánljuk
Fejlesztik a hulladékgazdálkodást Miskolcon és környékén Maga válogatja a szemetet a lengyel csodakuka Élesztőgombákból készül csomagolás Lengyelországban Megújuló energiára váltana Tajvan Ezeket a világörökségi helyszíneket veszélyezteti az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam