2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szemléletformáló program indul: Gondolkodj zöldben!

Környezetvédelmi programot indít „Gondolkodj zöldben!” elnevezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) és a Budapesti Polgárőr Szövetség (BPSZ) a közterületeken illegálisan létrehozott hulladéklerakók felszámolása és a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése érdekében – mondta Weingartner Balázs, az NHKV elnök-vezérigazgatója egy február 16-án, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy az egész országra kiterjedő projekt április végéig tart. A projekt célja többek között a szemléletformálás és az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés az egyéni motivációból közösségi programmá fejlődjön.

Kifejtette, a projektben prioritásként kezelik a lakosságot zavaró illegális hulladéklerakók felszámolását.

Elmondta, a hulladék is érték, de csak akkor, ha újra fel lehet használni. Hozzátette, aki illegálisan szemetel, az a ma elérhető haszon helyett a jövő költségeit növeli felelőtlenül.

Kardos Pál, a BPSZ elnöke megjegyezte, hogy a polgárőrség 2000 egyesülete és 65 ezer tagja dolgozik azon, hogy Magyarország biztonságosabb és tisztább legyen. Ezért fontos, hogy a polgárőrök megelőzzék például a környezetszennyezést. Az elnök szerint kiemelten fontos az illegális lerakók felszámolása, azok létrejöttének megelőzése, illetve egy olyan jelzőrendszer kialakítása, amellyel hatékonyan hozzájárulhatnak csökkenésükhöz.

A programhoz a gyerekeket, fiatalokat megszólító szemléletformáló akció is kapcsolódik. Steiner Attila, a projekt koordinátora elmondta:

az óvodásoknak mesekönyvet készítenek a szelektív hulladékgyűjtésről, az iskolai ökocsapatoknak pedig egy február16-tól induló és március 14-ig tartó kreatív ötletpályázatot hirdetnek meg, amellyel a környezetvédelmet támogató innovatív ötletek megvalósításához nyújtanak anyagi támogatást.

Kitért arra is, hogy a „Válj te is zöld helyszínelővé!” kampányban olyan fiatalok jelentkezését várják, akik aktívan bekapcsolódnának a polgárőrség környezet- és természetvédelmi munkájába, valamint a „Gondolkodj zöldben! Gyűjts szelektíven!” akcióban a fővárosi nevelőotthonokban és társasházakban helyeznek el szelektív szemét gyűjtésére alkalmas papírból készült szemeteseket.

Közölte, kifejlesztenek egy mobilos alkalmazást is, amellyel például jelezni lehet a hatóságoknak, hogy hol vannak a közterületen illegális hulladéklerakók.

Neked ajánljuk
Mi vár a papírra az út végén? Új applikáció segíti a Tisza megtisztítását Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam