2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A textil-újrahasznosítás csaknem 7,5 millió autó környezetszennyezését „válthatná ki” az USA-ban

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) szerint évente 13 millió tonna textilhulladék keletkezik, és köszönhetően a növekvő népességnek és a divat gyors változásának, ez a probléma egyre súlyosabb. Sőt az amerikaiak sokkal több ruhát dobnak ki a szemétbe, mint korábban – az utóbbi két évtizedben megduplázódott a textilhulladék mennyisége.

Alden Wicker környezetvédelmi újságíró a 2016-os Newsweek hasábjain már rámutatott, hogy a természetes és a félszintetikus anyagból készült ruhák pontosan ugyanolyan metángázt termelnek, mint az élelmiszer-hulladék, csakhogy a banánhéjjal ellentétben a régi ruhákat nem lehet komposztálni.

Ugyan a ruhákat valamelyest újra lehet hasznosítani, köszönhetően az adományozásoknak, de például a háztartásban sűrűn használt ágyneműket vagy törülközőket már egyáltalán nem.

Az EPA felmérése alapján, ha a háztartási textíliákat újrahasznosítanánk, az egyenértékű lenne azzal, mint ha 7,3 millió autó – és az általuk kibocsátott szén-dioxid – eltűnne az utakról.

Az előkelő és fenntartható textíliákat gyártó Coyuchi megpróbál változtatni ezen. A cég indította Coyuchi for Life lényege, hogy az előfizetők által vásárolt termékeket bizonyos időközönként lecserélik, és a régi textíliákat újrahasznosítja a cég. 

Fotó: www.coyuchi.com

A vásárló a választott gyakoriságtól függően kétévente friss törülközőre tehet szert, ami havonta 5-6 dollárba (1200-1500 forint), vagy ha egy teljes hatos szettet választ, akkor 18-21 dollárba (4500-5200 forint) kerül. Így ahelyett, hogy a régi törülközőt ki kellene dobni, és a termék teljes áráért újat vásárolna, kétévente házhoz jön az új textília, 15 százalékos kedvezménnyel. A vállalkozás pedig gondoskodik az általa előállított termék újrahasznosításáról.

A cég gyártotta textíliák fenntartható forrásból származnak, betartják a Fair Trade USA szigorú kereskedelmi előírásait, és az alapanyagok felhasználásakor keletkező szennyvizet is újrahasznosítják.

A bérlésre építő modell a termékeik életútjáról felelősen gondolkodó vállalatok esetében egyre népszerűbb: így például az IKEA is így biztosítaná, hogy elhasználódott bútorai ne a szeméttelepen, hanem nyersanyag gyanánt saját gyártósorain végezzék.

Neked ajánljuk
Az európaiaknak egyre fontosabb az újrahasznosítás A megvásárolt termékek harmada a kukában végzi A fogkrémgyártók is kivehetik a részüket a klímavédelemből Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam