2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg hulladék érkezik az országba

Búsi Lajos, zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak nyilatkozva kiemelte: Magyarország exportál és importál is hulladékot, de Kínával nem állnak üzleti kapcsolatban a magyar cégek. A környező uniós országokkal kereskedünk. 

Évente 3,8 millió tonna lakossági hulladék keletkezik Magyarországon, ebből a lakosság által szelektíven gyűjtött mennyiség 80-90 ezer tonna, melyet mind feldolgoznak, újrahasznosítanak – tette Hozzá Búsi Lajos.

Az iparban keletkező csomagolási hulladékkal együtt 130 ezer tonnányi újrahasznosítható hulladék keletkezik, ezek egy része exportra kerül.

Az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek annyi kapacitásuk van, hogy behoznak az országba feldolgozásra papírt, PET-palackot, üveget és fémdobozt, sőt most már elektronikai hulladékot, például hűtőszekrényeket is importál az ország újrahasznosításra, illetve bontásra – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Búsi Lajos hozzátette, a Kínai műanyag-szigorítási intézkedések minket nem érintettek, mivel ebbe az irányba nem exportáltunk hulladékot. 

Magyarország a célországokba – döntően Olaszországba, Ausztriába, Szlovéniába és Szlovákiába – feldolgozott, hasznosított alapanyagokat szállít, illetve csak ilyen, kizárólag kiválogatott, újrahasznosításra előkészített hulladék érkezik importként az országba – tette hozzá.

„Szemetet nem hozunk Magyarországra” – tette hozzá az államtitkár.

Az interjúban említett Zöld kerítés program kapcsán Kína számos korábbi exportőre szembesül a jelen helyzetben komoly kihívásokkal.

Neked ajánljuk
Forradalom a fekete műanyagok újrahasznosításában Ahol a plasztik már potyautas sem lehet Közeledik a „Zölden jobb nap”! Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam