2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiolvadhat egy titkos amerikai atomrakéta-bázis

Felszínre kerülhet egy titkos amerikai atomrakéta-bázis Grönlandon, miután az elmúlt időszakban felgyorsult a jégtakaró olvadása – írta a The Sun brit napilap online kiadása nyomán az mno.hu.

A „Jégféreg-projekt” keretében, 1959-ben megépített nukleáris katonai támaszpont létezésére először 1995 januárjában derült fény, amikor a dán Külpolitikai Intézet (DUPI) vizsgálatot folytatott a nukleáris fegyverek Grönlandon való használatáról, illetve tárolásáról.

Az amerikai hadsereg a mintegy 4 kilométernyi alagútrendszert magában foglaló bázist 1967-ig használta, atomfejjel felszerelt ballisztikus rakétákkal vették innen célba a Szovjetuniót.

A bezáráskor arra számítottak az Egyesült Államok katonai döntéshozói, hogy a hó- és jégréteg örök időkre biztonságosan magába zárja az ott hagyott anyagokat, ám azóta a sarki jégtakaró olvadása hatott a „Jégféregre”, és megmozgatott már a támaszpontról származó mérgező hulladékot is

– emlékeztet a cikk.

A kialakulóban lévő helyzet – a környezetvédelmi kárelhárítás szükségessége – váratlan politikai és diplomáciai konfliktushoz is vezethet: az érintett országok között vita robbanhat ki nemcsak a helyben élők védelmének és a helyi környezeti viszonyok helyreállításának költségeiről, hanem arról is, hogy ki állja a rehabilitáció költségeit olyan harmadik országok esetében, amelyekbe a mérgező hulladéktömegek ugyancsak elsodródhatnak.

Neked ajánljuk
Fogy a jég a jegesmedvék körül Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis? Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit Egyszerre két óriáspanda-ikerpár is született a kínai különleges pandabázison
Tovább a forrásra: mno.hu
Vissza
Hírfolyam