2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már betiltott anyagok felbukkanása az újrahasznosított műanyagban

Az Európai Unió régóta szorgalmazza az újrahasznosítást, ugyanakkor egy Csehországban lezajlott vizsgálat az alkalmazott eljárások nem kívánt következményeire hívja fel a figyelmet. A (részben már betiltott) brómalapú égésgátlókról van szó, amelyeket eredendően elektronikai termékeknél, járműveknél vagy építési alapanyagoknál használnak a gyulladásveszély csökkentésére. Úgy tűnik, ezek az anyagok is hajalmosak új életet kezdeni a boltok polcain...

Az Arnika (cseh környezetvédelmi szervezet, a Humusz partnerszervezete – szerk.) 47 terméket vizsgált meg, melynek egyharmada gyermekjáték, kétharmada pedig fodrászati kellék volt. A termékekben a bróm jelenlétét vizsgálták speciális eszközzel, amely különböző kémiai anyagokat képes kimutatni az adott termékben.

A magasabb brómtartalmú tárgyakat további részletesebb elemzésre küldték a prágai Kémiai és Technológiai Egyetemre, ahol azt vizsgálták, hogy tartalmaznak-e brómalapú égésgátlókat. A brómalapú égésgátlókat elektronikai termékeknél, járműveknél vagy építési alapanyagoknál használják a gyulladásveszély csökkentésére.

Az égésgátló anyagok jelenlétére ezekben a játékokban az egyetlen magyarázat valóban csak az lehet, hogy újrahasznosított műanyagból készültek, mivel használatukra ilyen jellegű termékekben semmi szükség nem lenne.

Ez egy ellentmondásos terület, mivel egyrészről fontos az újrahasznosítás, jó lenne minél több műanyagot visszaforgatni a rendszerbe, másrészről több, régebben (tíz, húsz évvel ezelőtt) előállított műanyagfajta olyan anyagokat tartalmaz, amelyek mostanra be lettek tiltva. Az ideális az lenne, ha a jövőben elterjednének azok a technológiák, amelyek lehetővé teszik a mérgező anyagok kivonását ezekből a műanyagokból.

Mivel világszinten nagy a nyomás az újrahasznosításra, az EU sokszor hiába igyekszik szabályozással megakadályozni a veszélyes anyagok bekerülését a rendszerbe, a rendelkezéseket csak lassan sikerül a cégek érdekeivel szemben átültetni gyakorlatba. Ráadásul egyes országokban a szabályozás teljesen hiányzik is.

Ez a folyamat állandóvá teszi a szennyezett termékek jelenlétét a piacon, ami rendkívül aggasztó a fogyasztók, különösen a szülők számára, mivel a kérdéses anyagokat idegrendszeri, viselkedéstani zavarokkal hozták összefüggésbe. Sajnos nagyon nehéz megállapítani, mely játékok lehetnek veszélyesek. Az egyetlen tanács, ami adható, hogy a természetes anyagokból készülő játékokat részesítsük előnyben.

Neked ajánljuk
2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás? Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam