2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Starbucks is lép a kávézás után maradó szeméthegyek ellen

Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot okoznak az egyszer használatos kávés poharak. Az elvitelre kért kávék jelentős részét papírpoharakban kérik a vásárlók, így rengeteg szemetet termelnek. A poháron lévő műanyagréteg miatt viszont nagyon bonyolult az újrahasznosítás.

Fontos döntésre szánta el magát a Starbucks, amely a 35 londoni üzletében ezentúl minden egyes papírpohárban kiadott kávé árához hozzáad 5 pennyt (azaz kb. 18 forintot).

Bár a „latteadónak” is nevezett díj nem tűnik nagynak, de ha figyelembe vesszük, hogy a vállalat évente 2,5 milliárd darab egyszer használatos poharat használ el, akkor jelentős lehet a bevételnövekedés.

A lépés elsődleges célja azonban nem a profit termelése, hanem az, hogy így tántorítsák el a fogyasztókat a papírpoharak használatától.

Fontos két fogalom között különbséget tenni. Vannak az újrahasznosított anyagból készült poharak és az újrahasznosítható poharak. A Starbucks bár olyan papírpoharat használ, amelyek újrahasznosított anyagból készülnek, de azok nem hasznosíthatóak újra.

A normál rendszerek nem birkóznak meg a cég poharaival, mert a kartonpapír vékony polietilén réteget is kap, amelyet nagyon nehéz eltávolítani. Ez azt eredményezi, hogy 400 pohárból jelenleg csak egyet hasznosítanak újra, ami 0,25 százalékos hatékonyság – írja a The Guardian nyomán az origo.hu.

A megkérdezett fogyasztók 48%-a nyilatkozott úgy, hogy a nem különösebben nagy árkülönbözet hatására is áttér majd a porcelánbögre vagy saját, többször használatos pohár alkalmazására.

A cég a döntést azzal is indokolta, hogy felmérések és saját tapasztalataik szerint is kevésbé hatékony a többször használatos alternatívát választó fogyasztók kedvező árakkal való jutalmazása. 

Nagy-Britanniában kormányzati szinten is felmerült már az egyszer használatos elviteles poharak megadóztatása.

Neked ajánljuk
Szabadulnának a hulladéklerakótól 12 ezren szedik a szemetet az utak mentén Egyelőre drága és bonyolult, hogy a hulladék ne vesszen kárba Ne maradjon le semmiről! Elérhető a Budapesti Víz Világtalálkozó mobilapplikációja A Föld egyik legfontosabb élőlénye mobiltelefonoktól is pusztul?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam