Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lépés a műanyagmentes bevásárlások felé

Február 28-án szerezhették be először egy élelmiszerbolt műanyagmentes részlegén a szükséges árucikkeiket szerencsés holland vásárlók. A Plastic Planet nevű környezetvédelmi szervezet és az Ekoplaza kiskereskedelmi hálózat összefogásának eredményeképp az áruház speciális polcain mintegy 700-féle termék sorakozik, valamennyi alternatív, műanyagot nem tartalmazó csomagolásban.

Sian Suntherland, a Plastic Planet társalapítója a műanyag elleni harc meghatározó pillanatának tekinti a részleg átadását. 

Az Ekoplaza az év végéig további 74 üzletében tervezi hasonló, műanyagmentes részleg kialakítását. A kezdeményezésbe bevont termékek között szerepel rizs, hús, szószok, csokoládék, müzlik, tejtermékek, snackek és friss zöldségek, valamint gyümölcsök is.

Ekoplaza Fotó: Duurzaam Bedrijfsleven /via Flickr

Az új részlegek teret adnak majd fejlesztés alatt álló alternatív, lebomló bio csomagolóanyagok kipróbálásának, ugyanakkor konvencionális csomagolóanyagokat: üveget, fémet és kartont is használnak. A termékek árai nem térnek el a műanyagba csomagolt változatokétól.

„Teljesen nélkülözi a logikát, hogy egy olyan rövid életű és múlékony dolgot, mint az élelmiszer, valami annyira elpusztíthatatlan és tartós dologba csomagoljunk, mint a műanyag. A műanyag étel- és italcsomagolás pár napig tölti be hasznos szerepét, utána pedig évszázadokig nyögjük káros jelenlétét.”

– vallja Sian Suntherland.

A környezetvédők számításai szerint az élelmiszer-kiskereskedelem használja a műanyag csomagolóanyagok mintegy 40%-át.

Az új műanyagmentes részleg számára készült dizájn Fotó: www.aplasticplanet.com
Neked ajánljuk
Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában Először találtak mikroműanyagot antarktiszi jégmintákban A tengeri pára is műanyaggal van tele Közösségi adománygyűjtés a Hogy tetszik lenni? programért Európában a duplájára nőtt a villanyautók eladása
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam