2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrapapír minden napra

A papírból gyártott papír jóval környezetkímélőbb, mint a fából készülő új – erre hívja fel a figyelmet 2006 óta március 1-jén a Humusz Szövetség kezdeményezésére bevezetett újrapapír napja. Csak hazánkban évente közel 1 millió tonna papír kerül a szemétbe, és nagyon kevés a szelektív gyűjtőkbe.

1 tonna új papír előállításához 3 tonna (kb. 10 darab) fát kell elpusztítani. Márpedig 300 millió tonna papír fogy évente világszerte, azaz fejenként átlag 50 kg. Magyarország többet fogyaszt a világátlagnál, fejenként évi kb. 70-80 kg-ot, és a keletkező szemetünknek csak a 10%-át gyűjtjük szelektíven. Pedig 1 tonna papírhulladék felhasználásával 21 felnőtt fát menthetünk meg a kivágástól.

Az újrapapír jobb a környezetnek 

A hagyományos, faalapú papírnak nagy az ökológiai lábnyoma – amíg a farostokból tiszta cellulóz lesz, rengeteg víz, energia és vegyszer fogy. Minél fehérebb a papír, annál több klórral fehérítik, a gyártás során egyébként is közel 2000-féle vegyületet használnak fel, újabb 1000-féle vegyülettel pedig a nyomdaipar dolgozik. A kész papírokban is rengeteg a vegyi anyag.

Újrapapírral védjük ez erdőket 

Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya, és ennek közel 20%-áért a papírgyártás a felelős. Egy magyar évi egy fát fogyaszt – papírként. Mivel a papír akár 5-10-szer is újrahasznosítható, az újrapapír gyártásával is mérsékelhető lenne az erdőpusztítás. Az sem jobb, ha a papírgyártáshoz gyorsan növő nyárfaerdőket telepítenek. Az akár egy elegyerdő helyén növő nyárfaültetvény monokultúrája ugyanis tájromboló, kiszipolyozza a talajt, más fajoknak nem ad teret, sok műtrágyát és növényvédő szert igényel, környezetkárosító.

Újrapapírral kevesebb energia és víz fogy 

Egy tonna papír újrahasznosításával 4000 kWh energia, 270 liter kőolaj és 26 000 liter víz takarítható meg, valamint 3,5 köbméternyi hely marad szabadon a hulladéklerakókon. Az újrahasznosított papír a hagyományos, famentes papírhoz képest 65%-os energiamegtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést. 1 tonna papír elégetése 750 kg CO2 kibocsátásával járna, ha újrahasznosítás helyett a hulladékégetőbe kerülne.

Újrapapírral lassítjuk a felmelegedést 

A fák védenek minket, megkötik a légkört melegítő szenet. Egy nagy lombú fa egy nap alatt közel 6 kg légkört melegítő szén-dioxidot köt meg, oxigént termel, párásít, árnyat ad, véd a városi hőszigethatás ellen. A Föld oxigénellátásának több mint 40%-át az esőerdők adják, és az üvegházgáz 15%-át kötik meg a világ erdői. Az újrapapír gyártása jobban kíméli a fákat, mint az új fehér papíré.

Neked ajánljuk
Új korszak kezdődhet Magyarországon a mezőgazdasági hulladék újrahasznosításában Miért (nem) a plasztik kémiai újrahasznosítása a megoldás? Valami régi, valami új – csipkecsodák és fenntartható romantika Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: fna.hu
Vissza
Hírfolyam