2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon

A Hold felszínén található emberi eredetű tárgyak össztömege 181 ezer kilogrammot nyomhat, idézi a Space.com cikkében megfogalmazott becslést a 444.hu. A hátrahagyott tárgyak összetétele meglehetősen vegyes: a holdkomptól a madártollig terjed a lista.

A NASA vezető történésze, William Barry szerint sokat számít az össztömeg szempontjából például az az öt holdkomp, amely még mindig a bolygó felszínén van. A legtöbb szemét amúgy 1969 és 1972 között, az Apollo-program idején kerülhetett oda, akkor többek között egy kalapács és egy madártoll is ott maradt, amit a híres szabadeséses kísérletben ejtett el a NASA asztronautája, David Scott.

De ezenkívül hagyott ott szemetet több legénység nélküli misszió is, az USA mellett Oroszország, Japán, India és Európa is küldött fel például megfigyelőeszközöket. 

Tárgyak kerültek fel már a hatvanas években is, például meteorológiai megfigyelőeszközök, melyek az esetleges emberi holdra szállás lehetőségeit vizsgálták. Ezek az eszközök végül ott maradtak, később nem gyűjtötte be őket senki. Igazából ez fel sem merült Barry elmondása szerint, mivel további terhek hazacipelése csak még több üzemanyagot igényelt volna. A tervezés során pedig a legfontosabb szempont az volt, hogy épségben visszahozzák a legénységet, nem volt erőforrás ilyen kérdésekre.

Fotó: SDASM Archives / Flickr

A NASA szerint amúgy nem igaz, hogy felesleges szemétről lenne szó, sok esetben a fennhagyott tárgyakon meg lehet majd figyelni, milyen hatásoknak voltak kitéve az űrben az idő elteltével, és vannak persze olyan eszközök, például az Apollo 11 által felvitt lézerreflektor, amelyet a mai napig használnak. 

Neked ajánljuk
Óvatosan a bioműanyaggal! Megkezdődik az illegális szemétlerakók felszámolása Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam