2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalifornia felveszi a harcot a mikroszálszennyezéssel

Kaliforniában egy új törvényjavaslat értelmében minden, 50%-ot meghaladó mennyiségben poliésztert tartalmazó ruhaneműt jelzéssel kéne ellátni, amely a mosáskor az anyagból távozó mikroszálszennyezésre figyelmeztet.

Jelenleg a mikroszálak okozta szennyezést tartják a műanyagszennyezéssel kapcsolatos legégetőbb problémának: minden egyes szintetikus ruhadarab mosása során mintegy 1900 finom szál kerül a szennyvízbe, a ruha elöregedésével pedig még ennél is több.

Mivel 5 mm-nél is rövidebb műanyag szálakról van szó, a jelenlegi szennyvíztisztító berendezések nem alkalmasak ezek kiszűrésére – gond nélkül eljutnak a tengerbe, ahol a halak elfogyasztják azokat.

Fotó: toryofstuff.org

Bloom, aki a mikrogyöngyök amerikai betiltásában is úttörő szerepet játszott, úgy véli, a mikroszálak okozta problémával kapcsolatban is sürgős cselekvésre van szükség. „A műanyag mikroszálak a mosógépeinktől eljutnak a tányérunkra tálalt halakba, és az ivóvizünkbe is” – fogalmaz a politikus.

A jelenlegi javaslat célja a tájékoztatás, a mikroszálak okozta problémák tudatosítása, illetve a természetbe jutó mikroszálak mennyiségének csökkentése.

A javaslat értelmében minden ruhadarabot, amely több mint 50%-ban tartalmaz poliésztert, figyelmeztető felirattal kéne ellátni, miszerint:

„Ez a ruhanemű mosása során mikroszálakkal szennyezi a környezetet, kézi tisztítása javasolt.”

Amennyiben elfogadják az indítványt, 2020 január elsejét követően a megfelelő címkézés nélkül ilyen ruhadarabok nem kerülhetnének forgalomba.

Neked ajánljuk
Az óceáni műanyag meghódítja a kifutókat Újabb fejezetéhez érkezett folyóvizeink hulladékhelyzetének feltérképezése A műanyag termelése és fogyasztása sem működik fenntartható rendszerben Zöld jeles napok népmesei keretbe fonva A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam