2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kalifornia felveszi a harcot a mikroszálszennyezéssel

Kaliforniában egy új törvényjavaslat értelmében minden, 50%-ot meghaladó mennyiségben poliésztert tartalmazó ruhaneműt jelzéssel kéne ellátni, amely a mosáskor az anyagból távozó mikroszálszennyezésre figyelmeztet.

Jelenleg a mikroszálak okozta szennyezést tartják a műanyagszennyezéssel kapcsolatos legégetőbb problémának: minden egyes szintetikus ruhadarab mosása során mintegy 1900 finom szál kerül a szennyvízbe, a ruha elöregedésével pedig még ennél is több.

Mivel 5 mm-nél is rövidebb műanyag szálakról van szó, a jelenlegi szennyvíztisztító berendezések nem alkalmasak ezek kiszűrésére – gond nélkül eljutnak a tengerbe, ahol a halak elfogyasztják azokat.

Fotó: toryofstuff.org

Bloom, aki a mikrogyöngyök amerikai betiltásában is úttörő szerepet játszott, úgy véli, a mikroszálak okozta problémával kapcsolatban is sürgős cselekvésre van szükség. „A műanyag mikroszálak a mosógépeinktől eljutnak a tányérunkra tálalt halakba, és az ivóvizünkbe is” – fogalmaz a politikus.

A jelenlegi javaslat célja a tájékoztatás, a mikroszálak okozta problémák tudatosítása, illetve a természetbe jutó mikroszálak mennyiségének csökkentése.

A javaslat értelmében minden ruhadarabot, amely több mint 50%-ban tartalmaz poliésztert, figyelmeztető felirattal kéne ellátni, miszerint:

„Ez a ruhanemű mosása során mikroszálakkal szennyezi a környezetet, kézi tisztítása javasolt.”

Amennyiben elfogadják az indítványt, 2020 január elsejét követően a megfelelő címkézés nélkül ilyen ruhadarabok nem kerülhetnének forgalomba.

Neked ajánljuk
Jöhet a visszaváltható ásványvíz? Palack-újrahasznosítási rekord Burgenlandból Ártalomcsökkentés vagy szigor – változatos stratégiák egy műanyagfüggő világban Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam