2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mégsem lesz papírpoháradó Nagy-Britanniában?

A brit parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottságának hulladékcsökkentési javaslata, úgy tűnik, mégsem fog megvalósulni. A szigetország kormánya szerint ugyanis jobb megoldás, ha a kávézók inkább kedvezményeket biztosítanak azoknak a vásárlóknak, akik saját bögrével érkeznek a 25 pennys adó bevezetése helyett.

A bizottság januári javaslata szerint minden elvitelre kért kávét 25 pennys, nagyjából 87 forintnak megfelelő adó terhelt volna a nehezen újrahasznosítható papírhulladék csökkentése érdekében. Az elviteles kávéspoharak jelentős része ugyanis vékony polietilén réteggel van ellátva, amely nagymértékben megnehezíti a poharak újrahasznosítását. A „latteadónak” is nevezett intézkedés a 2023-as újrahasznosítási célok elérésében segített volna.

A kormány érvelése szerint viszont, mivel a kávéspoharak mindössze 0,7 százalékát teszik ki a papírcsomagolás-hulladékoknak Nagy-Britanniában, fontos a csomagolás- és hulladékkezelés rendszerét a maga teljességében vizsgálni. Az adó kivetése helyett arra biztatják a kávézóláncokat, hogy biztosítsanak minél nagyobb kedvezményt azoknak a vendégeknek, akik saját bögréjükben viszik el a kávét.

Mary Creagh, a bizottság elnöke nem ért egyet a kormány érveivel. Szerinte Nagy-Britannia szemetelési kultúrájának pusztító hatása van az utcákra, a strandokra és a tengerekre. „Mi megoldást javasoltunk az eldobható csomagolások problémájára. A kormány válasza azonban azt mutatja, hogy a meleg szavakon kívül nem tervez valódi lépéseket” – jelentette ki.

A bizottság rendelkezésére álló bizonyítékok szerint a nem újrahasznosítható anyagok alkalmazásának visszaszorítására hatékonyabb módszer az adó kivetése, mint a kedvezmények biztosítása, ahogy ezt a műanyag zacskók megadóztatása is mutatja.

Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak