2019. március 18., Ede, Sándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nanoméretűvé alakítják a mikroműanyagokat az antarktiszi krillek

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek – állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

Euphausia superba Fotó: Uwe Kils / Wikimedia Commons

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagy testű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnák, a cápák és a Manta nembe tartozó ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat.

Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

Atlanti ördögrája Fotó: Arturo de Frias Marques  / Wikimedia Commons

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint a krillek képesek nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén- – a legszélesebb körben használt műanyag – mikroszemcséket.

A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Neked ajánljuk
A kalmárok segítségével búcsút mondhatunk a plasztiknak Mit tehetünk, hogy a műanyag elleni küzdelem ne a probléma fenntartását szolgálja? Európai városok fognak össze a hulladékhelyzet rendezéséért A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam