2018. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Nanoméretűvé alakítják a mikroműanyagokat az antarktiszi krillek

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek – állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

Euphausia superba Fotó: Uwe Kils / Wikimedia Commons

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagy testű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnák, a cápák és a Manta nembe tartozó ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat.

Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

Atlanti ördögrája Fotó: Arturo de Frias Marques  / Wikimedia Commons

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint a krillek képesek nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén- – a legszélesebb körben használt műanyag – mikroszemcséket.

A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés 122 vemhes bálnát öltek meg a japán halászok „a tudomány nevében” 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában