2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Nanoméretűvé alakítják a mikroműanyagokat az antarktiszi krillek

Nanoméretűvé képesek átalakítani a megemésztett mikroműanyagokat, vagyis az öt milliméternél kisebb műanyagrészecskéket az Antarktisz körüli vizekben élő sarki krillek – állapították meg kutatók, akik szerint a természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk.

Az ausztráliai Griffith Egyetem professzora, Amanda Dawson a világon elsőként mutatta ki, hogy az Euphausia superba faj az emésztés révén képes fizikailag megváltoztatni a mikroműanyag-szemcséket.

Euphausia superba Fotó: Uwe Kils / Wikimedia Commons

A krillek különösen fontosak ökológiai szempontból, mivel kulcsfontosságú táplálékforrást jelentenek a nyílt vizek valamennyi lakója számára. Ez azonban azt jelenti, hogy a mikroműanyagok az olyan nagy testű állatokra is fenyegetést jelentenek, mint a bálnák, a cápák és a Manta nembe tartozó ráják, amelyek megeszik a fertőzött rákokat.

Az állatok szervezetében felhalmozódva a mikroműanyag-szemcsék gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.

Atlanti ördögrája Fotó: Arturo de Frias Marques  / Wikimedia Commons

A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány szerint a krillek képesek nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén- – a legszélesebb körben használt műanyag – mikroszemcséket.

A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Neked ajánljuk
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup A Wessling Hungary kétéves projektet indított az édesvizekben található mikroműanyagok mintavételére A tengerparti hulladékból műalkotás Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam