2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már épül a többször használatos tárgyak világa

Kin múlik valójában, hogy egyszer használatos dolgok világában élünk? „Ha a javítást a gyártók aktívan ellehetetlenítik, a dolgok megjavítása politikai tetté válik” – vallja az egyszer használatos tárgyak kultúrája ellen síkra szálló önkéntes, Stuart Ward a theguardian.com-nak nyilatkozva. A szigorú szervizfeltételek és a tervezett elavulás világa mellett ugyanis lassan felépül egy másik: a tudatos vásárlók, a tudásmegosztó közösségek és a meghibásodott tárgyaknak új életet adó üzletek világa.

Stuart Ward a Reading Repair Cafe, egy fejlődő nemzetközi közösség önkéntese. Immár négy éve minden hónapban egyszer társaival együtt olyan tárgyakat javít, amelyek sokszor már évek óta porosodnak kihasználatlanul tulajdonosuk fiókjában, és nélkülük hamarosan a szemétbe, onnan pedig valamelyik lerakóba, esetleg a Nyugat hulladékában fuldokló harmadik világba vagy éppen az óceánba kerültek volna.

Repair Cafe, Amszterdam Fotó: Ilvy Njiokiktjien / via Wikimedia Commons

Porszívók, hajsütő vasak, karácsonyi égősorok, laptopok – csak néhány tárgy, aminek a megjavításával a Reader Repair Cafe önkéntesei 24 kg szemét kidobását és 284 kg szén-dioxid kibocsátását akadályozták meg – egyetlen nap alatt.

Eldobni? Azt már nem!
Repair Cafe... közös javítás, szakértők, közösség és inspiráció
Fotó: repaircafe.org

De nem csak önkéntesek érzik úgy, hogy világunkban a tárgyak érdemtelenül rövid életútra vannak kárhoztatva. Az Edinburgh Remakery nevű vállalkozás üzleti modellt épített arra, hogy a tárgyak második esélyt kapjanak. A Remakery egyszerre szerviz, oktatóközpont és használtcikk-üzlet.

„Mi a pulton, a vásárló előtt javítjuk meg, ami elromlott, nem bújunk el az üzlet hátuljában, azt akarjuk, hogy mindent lásson”

– mondja Sotiris Katsimba, az üzlet vezető informatikai technikusa. Ráadásul aki érez magában affinitást, térítés ellenében egyéni konzultáción sajátíthatja el a javítás alapvető fortélyait.

Fotó: www.edinburghremakery.org.uk

A vállalkozásnak hála 2012-es fennállása óta számtalan tárgy került megjavításra, és az üzlet anyagilag is sikeres: tavalyi bevételük 236 ezer font volt, aminek csak 30%-át tette ki pályázati forrás, az összeg 70%-a az eladásokból, javításokból és óradíjakból származott. A tulajdonosok most nemzetközi hálózat kiépítésében gondolkoznak: vállalkozókedvű csoportoknak adnák át a modell meghonosításához szükséges eszközöket és tudást.

Neked ajánljuk
Mintegy 14 millió tonna mikroműanyag van az óceánok fenekén Űrszemétészlelő és -megfigyelő radart adtak át Németországban A bécsiek már könnyen döntenek a javíttatás mellett Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam