2019. március 26., Emánuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fél Európát beterítené az óceáni szemétfolt

Akkorára nőtt a csendes-óceáni szemétfolt, hogy nagyjából Spanyolországot, Franciaországot, Németországot és Lengyelországot is egyben beterítené. Több mint 1,6 millió négyzetkilométeren terül el a hulladék. A szelek és az áramlatok hordák össze a nemzetközi kutatócsoport által 88 000 tonnásra becsült műanyaghalmot, amely Kalifornia és Hawaii közt félúton található.

Ez mégsem csupán az Egyesült Államok szemete, Ázsiából és Dél-Amerikából táplálják a foltot – mondta Laurent Lebreton, az erről szóló friss tanulmány szerzője, a delfti központú Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársa.

A hulladék többsége egész nagy méretű, nemcsak a táplálékláncba is bekerülő, halak által elfogyasztható apró törmelékek úszkálnak a szemétfoltban.

Úszó szemétsziget a karibi térségben. A baj sokkal nagyobb ennél...  Fotó: YouTube

A Nature Scientific Reports lapban kiadott tanulmány az eddigi legalaposabb vizsgálata a szemétfoltnak. Három éven át dolgoztak a feltérképezésen, hat egyetem és egy légi szenzorokat gyártó cég vett részt benne.

Az alapítvány szerint muszáj minél előbb eltakarítani a szemetet, mielőtt az egész apró darabokra bomlik le. 

Mivel a nemzetközi vizeken lévő szemét egyik kormányt sem érdekli, a munka a magánadományokból fenntartott alapítványokra hárul.

Egyik korábbi cikkünkben egy „kisebb” szemétszigetet testközelből is bemutató videót is közzétettünk. Megdöbbentő képsorok következnek...

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta A januári konténerhajó-baleset után 24 millió műanyagdarabot mosott partra a víz Hollandiában A szemét a legszebb természeti csodákat sem kíméli Egy hét, amikor minden a fenntarthatóságról szólt Hazatért Gemencbe Zoltán, a jeladós fekete gólya
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam