2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétpiacon válaszol Peking

Tervei átgondolására szólította fel Kínát az Egyesült Államok azzal kapcsolatban, hogy Peking azt tervezi, környezetvédelmi okokból megszünteti 24 különböző típusú hulladék átvételét. A nyugatiak szerint emiatt a hulladékfeldolgozás rendszerének teljes átalakulása fenyeget, szakértők pedig rámutatnak: Kína lépése az amerikai vámokra adott válaszként is értékelhető.

A terv nem új, Kína már tavaly júliusban jelezte a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO), hogy leállítja a szemétimportálás eddig ismert módját, így a jövőben nem fogja beengedni az országba a külföldi műanyag palackokat, a kevert fajtájú papírt, az újrafeldolgozott acélt és az újságpapírt.

A döntés, amely az egész nyugati világ számára fenyegető jövőképet jelent, azonban nem tartalmazott dátumot, csak azt, hogy ez a tilalom egy nap majd érvénybe lép, amikor Peking úgy látja jónak.

Fotó: Jakob Montrasio / Flickr

Amerikai kimutatás szerint 2016-ban Kínába 5,6 milliárd dollár értékű szemetet exportáltak, ez nagyjából az összes feldolgozott amerikai hulladék harmada. Kína a hulladékpiac első számú vásárlója, ha valóra váltja a fordulatot, és nem vesz részt a korábbi mértékben a szemét semlegesítésében, az azt előállító országok feladata lesz más megoldást találni.

Vagy máshová fogják szállítani a hulladékot, ami óhatatlanul drágább és kevésbé megbízható megoldás, vagy saját maguk semlegesítik. Ez pedig az Egyesült Államok esetében roppant drága lenne, amit az iparág nem is feltétlenül bírna ki.

Kína a szabályozási tervet egy nappal azt követően jelentette be, hogy Donald Trump amerikai elnök a többek között a kínai importot is sújtó védővámok bevezetésére utasította hazája kereskedelemfejlesztési ügynökségét.

A kínaiak szerint az amerikai fogyasztók és cégek fogják végül a legsúlyosabban érezni az ellenük indított kereskedelmi háborút, az ő gazdaságuk olyan formában van, hogy képesek válaszlépéseket hozni az agresszív amerikai politikával szemben. Elemzők szerint a hulladékpiaci határozat ezek egyike lehet.

Neked ajánljuk
A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Növekszik a mikroműanyagok mennyisége a Tiszában Még várja a csatlakozókat az Európai Hulladékcsökkentési Hét Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam