2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felválthatja a bioműanyag a hagyományos plasztikot

Ha kiteregetnénk a műanyagot, amelyet évente eldobunk, négyszer megkerülhetnénk rajta a Földet. 2025-re a tengerekben gomolygó plasztikszemét mennyisége eléri az évi 250 millió tonnát. A növényi alapú bioplasztik megoldást jelent a problémára: kiválthatja a ma használatos műanyagokat.

A műanyag kőolajszármazékokból készül, s mint ilyen, tulajdonképpen nincs oxigéntartalma, magyarázza a The Conversation honlapon James William Comerford, a University of York kutatója. Az oxigén hiánya víztaszító jelleget kölcsönöz a plasztiknak, így viszont a tengerekben és a szárazföldön található baktériumok vagy enzimek sajnos nem tudják feldolgozni és lebontani a műanyagot. Ezért a műanyag lebomlási időszaka rendkívül hosszú: a polipropilénnek például ezer év kell a lebomláshoz a természetben.

Kiküszöbölhető lenne a plasztikszennyezésünk káros környezeti hatása, ha növényi alapú bioműanyag gyártására állnánk át. A bioműanyag alapanyaga sokféle növény lehet (mostanában a tengeri hínárt favorizálják új megoldásként a fejlesztők), de lehet az agráriumban keletkezett növényi maradék, sőt élelmiszer is. Tulajdonképpen bármilyen biológiai hulladékanyag.

A University of York kutatói például a műanyagipar szereplőivel együttműködnek olyan új biopoliészter létrehozásában, melyek a ruhagyártáshoz, az ital- és ételcsomagolásokhoz is felhasználhatók. Ezeknek magas az oxigéntartalmuk (például a cellulóz vagy a glukóz révén), ezért 100 százalékban biológiailag lebomlók.

Neked ajánljuk
Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett Kanada is lépett Széles körű összefogás a tengerek szennyezésének megállításához Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam