2020. október 26., Dömötör
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílt levelet írtak Áder Jánosnak a Hulladékvadászok

A Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány nyílt levelet írt Áder Jánosnak, Magyarország köztársasági elnökének az illegális hulladéklerakás környezeti problémájával kapcsolatban. Az alapítvány felajánlotta együttműködését, illetve a hulladekvadasz.hu honlap üzemeltetése során szerzett tapasztalatait az országos léptékű probléma rendezése érdekében.

A civil kezdeményezésű JÖN Alapítvány hívta életre az ún. Hulladékvadász projektet, amely az utóbbi két évben Magyarország egyik legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává és internetes portáljává vált, amely lehetővé teszi az illegális hulladéklerakások bejelentését, az arról készült fotók, videók feltöltését.

A www.hulladekvadasz.hu honlap elindításával az alapítvány célja az volt, hogy a lakosságot aktivizálják a közvetlen környezetük és a természet tisztaságának megőrzése érdekében, illetve hogy az illetékes állami szervek munkáját bemutassák és segítsék; egyfajta közvetítő csatornaként funkcionálva a lakosság és az önkormányzatok, környezetvédelmi szervek között.

Előtte – utána Fotó: hulladekvadasz.hu

Évről évre súlyos anyagi és egészségügyi károkat okoznak a szemetelők a környezetnek, az állami szerveknek és nem utolsósorban az adófizető állampolgároknak.

A www.hulladekvadasz.hu oldalra kétéves működése során több mint 2000 illegális hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés érkezett, amelyek száma napról napra nő. A weboldalra az ország területéről átlagosan napi 2-3, de van, hogy egy nap 10-nél is több bejelentés érkezik.

A portál működtetése során tapasztaltak egyértelműen rávilágítottak arra, hogy az illegális hulladéklerakás problémája évek óta megoldatlan Magyarországon, aminek oka elsősorban a tettenérések alacsony száma, a jogkövetkezmények csekély visszatartó ereje és a hulladékgazdálkodás rendszerének nem megfelelő kialakítása. Mindez együttesen ösztönzőleg hat a környezetszennyezésre.

– fogalmazott az alapítvány kuratóriumi elnöke, Szebenyi Péter, aki felajánlotta az alapítvány segítségét Áder Jánosnak és a mindenkori magyar kormánynak. Az illegális hulladék, illetve a felelősök megfékezésére az alábbi javaslatokat tette: 

  • A bécsi WasteWatcher mintájára úgynevezett hulladékrendőrség felállítása.
  • A jelenlegi bírságolási és büntetési tételek drasztikus szigorítása.
  • A bírságolásból befolyt összegek visszaforgatása a felállított szerv működtetésébe.
  • A keletkezett anyagi károkat ne az illetékes szervek, hanem az elkövetők fizessék meg.
Fotó: hulladekvadasz.hu

Szebenyi Péter úgy véli, az úgynevezett hulladékrendőrség létrehozásával a magyar állam újabb bevételekhez juthatna. Ehhez felajánlotta a JÖN Alapítvány többéves tapasztalattal és jártassággal rendelkező szakmai stábjának együttműködését a következő területeken:

  • Kapcsolattartás a jogalkotókkal a törvényi háttér megteremtéséhez.
  • Folyamatos monitoringrendszer felállítása és üzemeltetése.
  • Stabil technikai és informatikai háttér.

A www.hulladekvadasz.hu-t az alapítvány jelenleg önkéntes alapon, saját költségén üzemelteti, mindenféle rendszeres anyagi támogatás és szponzorok nélkül. 

„A lakosság – ha módjában áll – támogat minket jelképes összegekkel, ami a semminél több, de sajnos nem elegendő. Az üvegzseb elvét használva az alapítványnak érkező támogatásokat rendszeresen közöljük. Az országos mozgalommá vált ún. hulladékvadászat túlnőtt rajtunk, és komolyabb anyagi támogatások nélkül nem tudjuk tovább fenntartani. A munka folytatásához elengedhetetlen az állam támogatása” – áll a nyílt levélben.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában Napenergiával világító kerékpárút épül Esztergomnál A motorosok és a természet
Tovább a forrásra: hulladekvadasz.hu
Vissza
Hírfolyam