2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Véletlenül megalkották a mutáns enzimet, amely lebontja a műanyagot

Kutatók megalkottak egy mutáns enzimet, amely lebontja a műanyag palackokat – ráadásul egészen véletlenül. A felfedezés hatalmas áttörést jelenthet a fennálló műanyagpalack-krízisben, és  – az emberiség történetében először – akár a palackok százszázalékos újrahasznosíthatóságát is lehetővé teszi majd – írja a Guardian.

A kutatást egy közelmúltbeli felfedezés inspirálta: 2016-ban Japánban olyan baktériumot találtak egy szeméttelepen, amely természetes fejlődés után eljutott odáig, hogy megegye a műanyagot. A tesztek, melyek során a műanyagot lebontó, mutáns enzim működését vizsgálták, váratlan eredménnyel értek véget: a kutatóknak a kísérletek során sikerült továbbfejleszteniük az enzimet, növelve annak hatékonyságát, így az még inkább képessé vált a PET-palackok lebontására.

Az enzimnek mindössze néhány napra van szüksége ahhoz, hogy lebontsa a műanyagot – az óceánok erre csupán évszázadok alatt lennének képesek. Ráadásul a kutatók szerint a folyamat még tovább gyorsítható. Azt remélik, hogy a mutáns enzimmel eredeti komponenseire bonthatják le a műanyagot, így pedig teljes mértékben újra lehet majd azt hasznosítani. Mindez azt jelentené, hogy nem lenne szükség többé olajra a műanyagiparban, hiszen nem lenne szükség új műanyag előállítására sem.

Ma percenként kb. egymillió műanyag palackot adnak el világszerte, és ezeknek csupán 14 százaléka jut el az újrahasznosításig, nagy többségük pedig tengereinkben, óceánjainkban landol. Az újonnan felfedezett enzim segítségével – szemben az újrahasznosítással, amely csak bizonyos iparágak számára megfelelő alapanyaggá tudja transzformálni a műanyagot – száz százalékban új műanyaggá lehet alakítani a régit, s ezáltal nem növekedne tovább a plasztik mennyisége a világban.

Neked ajánljuk
A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek Jelentős mennyiségű hulladékot hozhat az árhullám a Bodrogon A műszálas ruhák szennyezik az Északi-sarkvidék vizét Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam