2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika betiltását tervezik Nagy-Britanniában

A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.
Az ország miniszterelnöke felszólította a Brit Nemzetközösség vezetőit, hogy kövessék Anglia példáját a probléma kezelésében.

Nagy-Britannia élenjár a műanyaghulladék visszaszorításában

Theresa May kormányfő szerint a műanyaghulladék világszerte az egyik legnagyobb környezeti probléma. Statisztikai adatok szerint évente nyolc és fél milliárd műanyag szívószálat dobnak ki Angliában.

Partra mosott műanyagszemét a walesi tengerparton Fotó: Joy/flickr

A brit miniszterelnök a tanácskozás előtt hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia élenjár a világon a műanyaghulladék kezelésében: számos intézkedést hozott a műanyaghulladék csökkentésének reményében. Mint mondta: a tanácskozáson szeretné elérni, hogy a nemzetközösség országai is csatlakozzanak az Egyesült Királyság kezdeményezéseihez a tengereket elborító műanyagszennyezés elleni küzdelemben. A kormányfő a napokban jelentette be, hogy

az Egyesült Királyság, Vanuatu, Új-Zéland, Srí Lanka és Ghána egy új egyezményben vállalta: 2021-re visszaszorítja a műanyag zacskók használatát, és betiltja a műanyag-mikroszemcsés kozmetikumokat.

A brit zenei fesztiválok is a környezettudatos utat választották

Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

Glastonbury Fesztivál, 2011 Fotó: jaswooduk UK – Glastonbury 2011/Wikipedia

A népszerű Glastonbury Fesztivál 2019-ben már nem engedi a műanyag palackos italok forgalmazását, sőt: a fesztiválozóknak is tilos lesz PET-palackkal belépniük a fesztivál területére.

Neked ajánljuk
A távoli bolygók vizsgálatához kidolgozott technológia oldhatja meg a földi műanyagkrízist A szennyvíziszap is hozzájárulhat a mindenütt jelen lévő mikroműanyag-szennyezéshez Laborokban hasznosulhat az elektronikai hulladék Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam