2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyagkirály és példamutató plasztikpalotája

Robert Bezeau a panamai Bocas del Toro szigetén váltotta valóra gyermekkori álmát: saját palotát épített magának. Ebben a szigetlakók is segítségére voltak – persze nem hatalmas sziklákat mozgattak meg, de az erőfeszítés így is látványos eredménnyel járt: az épület falai a sziget strandjait elborító műanyaghulladékból készültek.

Robert Bezeau az első külföldi, aki Panamában kiérdemelte a Környezetvédelmi Kiválóság Díját. Szemléletformáló projektjének keretében a gyerekeket a hulladék összegyűjtésére és hasznosítására buzdítja, kézzelfogható ösztönzőt – élelmiszer-utalványt – is bevetve.

Az összegyűjtött műanyagból ökofalu épül: a fémhálókba rendezett műanyag üvegeket cementtel borítják be. A megoldás nem csak a szemét eltüntetése miatt vizsgázott jelesre, mint építészeti eljárás is megállja a helyét. A palackok kiválóan szigetelnek: a falak belső oldala átlagosan 17 fokkal bizonyult hűvösebbnek, mint a külső.

A falak elnyelik a szemetet – és a meleget Forrás: Galileo/youtube.com

A plasztikpalota falai azonban nélkülözik a jótékonyan takaró cementborítást – nem véletlenül. Az épület célja, hogy inspirációs forrásként szolgáljon. Robert Bezeau szégyelli, hogy ahhoz a generációhoz tartozik, amelyik a bolygó elműanyagosításáért felelős – ezért küzd a helyzet orvoslásáért. A helyi iskolák diákjait rendszeresen vendégül látja palotájában, és mindenkit arra buzdít – éljünk abban, amiből ittunk.

Neked ajánljuk
A Coca-Cola új, mini üdítős palackját nem nézik jó szemmel a környezetvédők Szlovákia és Ausztria összefogott a műanyagmentes Dunáért Államtitkár: a kormány célja áttérni a zöldgazdaságra Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: bbc.com
Vissza
Hírfolyam