2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérgező műanyaghulladékokat mutattak ki a kutatók a kristálytisztának hitt Genfi-tóban

A Genfi-tóban lévő műanyaghulladékok nagy mennyiségű méreganyagot tartalmaznak – figyelmeztetnek svájci és brit kutatók a Frontiers in Environmental Science című folyóiratban publikált tanulmányukban.

A Genfi Egyetem és az angliai Plymouth Egyetem kutatói veszélyes mennyiségű brómot, kadmiumot, higanyt és ólmot mutattak ki a sok svájci által kristálytisztának hitt tóból partra mosódott műanyaghulladékban – számolt be róla az MTI.

A szakemberek csaknem háromezer tárgyat, köztük játékokat, írótollakat, pamutrongyokat, élelmiszer-csomagolásokat, habszivacs- és polisztiroldarabokat vizsgáltak meg. A tárgyak közül nagyjából hatszázat röntgenvizsgálatnak is alávetettek laboratóriumi körülmények között.

A Genfi-tó a NASA műholdfelvételén Fotó: Wikimedia Commons

Tizenkilenc tárgynál mértek az európai uniós határérték feletti brómszintet, és 57 tárgy esetében mutattak ki veszélyes mennyiségű kadmiumot. A hulladékok egynegyede tartalmazott ólmot, ezek közül 65 az európai uniós küszöb feletti értéket.

A kutatók szerint a tárgyak nagy része valószínűleg már régóta úszott a vízen. Ezek a műanyaghulladékok komoly fenyegetést jelentenek a helyi vadvilágra, mivel az állatok megehetik őket, beléjük akadhatnak, vagy a mérgező anyagok károsíthatják a szervezetüket.

„A kimutatott anyagok többségét ma már nem engedélyezik a műanyaggyártásban” –mondta Montserrat Fillela, a tanulmány egyik szerzője, hozzátéve, hogy a műanyag rendkívül lassan bomlik le a vízben. Közelmúltbeli tanulmányok szerint nagyjából 450 évbe telik, mire egy műanyag palack teljesen lebomlik.

Fotó: Pixabay.com

A mostani tanulmány különlegessége, hogy a Genfi-tó az első édesvizű víztömeg, amelyet ilyen típusú vizsgálatnak vetettek alá a kutatók, a műanyaghulladékok problémáját ugyanis ez idáig csupán a tengerekben és óceánokban vizsgálták.

Neked ajánljuk
A növényekre is ártalmas a természetbe kerülő plasztik A betétdíj oldhatja meg a palackproblémát Rekordmagasságba emelkedett a világ elektromos hulladékának mennyisége az elmúlt évben Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam