2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja az északi-sarkvidéki tengeri jégben

Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint. A szakértők, akik különböző jégmintákat spektrométeres vizsgálatokkal elemeztek, a Nature Communications című tudományos lapban ismertették eredményeiket.

A vizsgálatok literenkénti 12 ezer mikroműanyag-részecskét mutattak ki a tengerjégben bizonyos részeken. A kutatók az Északi-sark körül öt különböző térségből vett mintákat elemeztek, amelyeket a Polarstern jégtörő 2014-ben és 2015-ben gyűjtött. Először használtak az elemzéshez egy speciális infravörös spektrométert, amely akkora részecskéket is képes kimutatni, mint egy hajszál átmérőjének egyhatoda, azaz 11 mikrométer.

Ezzel a módszerrel 2-3-szor magasabb koncentrációjú mikroműanyagot találtak a mintákban, mint a korábbi vizsgálatok alkalmával – mondta Gunnar Gerdts, az AWI kutatója. A mintákban tizenhét műanyagfajtát találtak a kutatók, amelyek között voltak csomagolóanyagok, például polietilén és polipropilén, lakkok és nejlonok, valamint cellulóz-acetát is, ami a cigarettafilter alkotóeleme.

Neked ajánljuk
Ha kerülné a mikroműanyagot, válassza a csapvizet! Valószínűleg nem károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék Tippek mosáshoz – a kevesebb mikroműanyagért A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam