2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja az északi-sarkvidéki tengeri jégben

Az északi-sarkvidéki tengeri jégben rekordmértékű a mikroműanyag koncentrációja a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet (AWI) kutatóinak eredményei szerint. A szakértők, akik különböző jégmintákat spektrométeres vizsgálatokkal elemeztek, a Nature Communications című tudományos lapban ismertették eredményeiket.

A vizsgálatok literenkénti 12 ezer mikroműanyag-részecskét mutattak ki a tengerjégben bizonyos részeken. A kutatók az Északi-sark körül öt különböző térségből vett mintákat elemeztek, amelyeket a Polarstern jégtörő 2014-ben és 2015-ben gyűjtött. Először használtak az elemzéshez egy speciális infravörös spektrométert, amely akkora részecskéket is képes kimutatni, mint egy hajszál átmérőjének egyhatoda, azaz 11 mikrométer.

Ezzel a módszerrel 2-3-szor magasabb koncentrációjú mikroműanyagot találtak a mintákban, mint a korábbi vizsgálatok alkalmával – mondta Gunnar Gerdts, az AWI kutatója. A mintákban tizenhét műanyagfajtát találtak a kutatók, amelyek között voltak csomagolóanyagok, például polietilén és polipropilén, lakkok és nejlonok, valamint cellulóz-acetát is, ami a cigarettafilter alkotóeleme.

Neked ajánljuk
Először mutattak ki mikroműanyagot emberi ürülékben Magyar cég is segített a műanyaghulladék tisztításában a Karib-tengeren A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel Újra indul a „ne öntse a lefolyóba!” kampány Zero waste is the new black
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam