2019. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van még hova fejlődnünk környezettudatosságban

Magyarországon évente 580 millió darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz kerül forgalomba, fejenként átlagosan nagyjából 60 darabot vásárolnak az emberek. Hasznosítási arányuk 2017-ben – akárcsak tavaly – 20-22 százalék között mozgott – közölte az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) az MTI-vel.

Ez a 20-22 százalékos arány egyrészről nagy eredmény, mert az IKSZ 2004-es megalakulásakor az italos dobozoknak csupán a 2 százalékát gyűjtötték vissza, ugyanakkor 2016-ban az uniós átlag 47 százalék volt, Németországban pedig a tejes és gyümölcsleves kartondobozoknak már a 65 százalékát gyűjtötték szelektíven.

A szervezet idén ismét elkészítette a „Leghatékonyabban szelektáló városok” rangsorát: a Pest megyei Tura végzett az élen, ahol a lakosság fejenként átlagosan 39-et szelektíven gyűjtött. A második helyen Pécs végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Paks állhatott fel a 37, illetve 33 darab fejenként visszagyűjtött kartondobozzal. A lista sereghajtói közé tartozik Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Berettyóújfalu, valamint Komló, ahol a fejenként visszagyűjtött mennyiség 3 és 6 darab között mozog.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés már 14 éve népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságát, ugyanis ezeknek a kartondobozoknak 75 százaléka papír, amely akár 5-10-szer is újrahasznosítható.

Neked ajánljuk
A hulladék új útjai Mi a fővárosi szemét sorsa? Magyar cégeket is érint a német csomagolási törvény módosítása Repül a műanyag szemét A klímaváltozástól a csökkenő GDP-ig
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam