2018. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok gyártását

Világszerte több mint 1 millió ember követeli, hogy a nagyvállalatok csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását. A világ összes műanyagának 91%-át nem hasznosítják újra, így egy teherautónyi műanyag szemét kerül a tengereinkbe és az óceánjainkba minden egyes percben.

A tengeri élőlények – a tengeri madaraktól a teknősökön át a bálnákig – a műanyagszeméttől megfulladhatnak, vagy úgy beléjük gabalyodhatnak, hogy elpusztulnak tőlük. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az óceáni műanyagszemét-szennyezés a tengeri élőlények százezreinek haláláért felelős minden évben.

A nemzetközi #BreakFreeFromPlastic mozgalom – amelyben több mint 1100 csoport vesz részt, köztük a Greenpeace is – kezdeményezésére most milliónyian mondtak nemet a műanyagáradatra. Az emberek világszerte petíciókhoz csatlakoztak, és fotókat tettek közzé a közösségi médiában a boltokban, éttermekben található elképesztően pazarló műanyag csomagolásokról, hogy olyan nagyvállalatokat bírjanak rá az eldobható műanyagok termelésének és használatának csökkentésére, és végső soron azok teljes kivezetésére, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble, a McDonald’s vagy a Starbucks.

Fotó: Pexels.com

A Greenpeace szerint az egyszer használatos műanyagok kapcsán fordulóponthoz érkeztünk. Ideje, hogy minden nagyvállalat, amely törődik a bolygó egészségével, túllépjen a puszta újrahasznosításon.

Az eldobható műanyagok továbbra is riasztó mennyiségben ömlenek az óceánjainkba, tavainkba és folyóinkba.

Az egyszer használatos műanyagok nem létfontosságúak. A  társadalmi ellenérzés is láthatóan egyre növekszik velük szemben, hiszen ha így folytatjuk, a műanyaghulladékokkal tönkretesszük a bolygónk élővilágát. Az állampolgárok ezért azt várják, hogy ahelyett, hogy a cégvezetők kizárólag a haszonmaximalizálásra törekedjenek, tegyenek valódi lépéseket a környezet védelméért, és hagyjanak fel a felesleges műanyag csomagolóanyagok használatával.

További információk az alábbi linken érhetőek el.

Neked ajánljuk
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup (Mac)mentő? Az Apple forradalmasítaná az alumíniumgyártást „A kínzás nem kultúra” – Több ezren tüntettek Madridban „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam