2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok gyártását

Világszerte több mint 1 millió ember követeli, hogy a nagyvállalatok csökkentsék az egyszer használatos műanyagok gyártását. A világ összes műanyagának 91%-át nem hasznosítják újra, így egy teherautónyi műanyag szemét kerül a tengereinkbe és az óceánjainkba minden egyes percben.

A tengeri élőlények – a tengeri madaraktól a teknősökön át a bálnákig – a műanyagszeméttől megfulladhatnak, vagy úgy beléjük gabalyodhatnak, hogy elpusztulnak tőlük. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az óceáni műanyagszemét-szennyezés a tengeri élőlények százezreinek haláláért felelős minden évben.

A nemzetközi #BreakFreeFromPlastic mozgalom – amelyben több mint 1100 csoport vesz részt, köztük a Greenpeace is – kezdeményezésére most milliónyian mondtak nemet a műanyagáradatra. Az emberek világszerte petíciókhoz csatlakoztak, és fotókat tettek közzé a közösségi médiában a boltokban, éttermekben található elképesztően pazarló műanyag csomagolásokról, hogy olyan nagyvállalatokat bírjanak rá az eldobható műanyagok termelésének és használatának csökkentésére, és végső soron azok teljes kivezetésére, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble, a McDonald’s vagy a Starbucks.

Fotó: Pexels.com

A Greenpeace szerint az egyszer használatos műanyagok kapcsán fordulóponthoz érkeztünk. Ideje, hogy minden nagyvállalat, amely törődik a bolygó egészségével, túllépjen a puszta újrahasznosításon.

Az eldobható műanyagok továbbra is riasztó mennyiségben ömlenek az óceánjainkba, tavainkba és folyóinkba.

Az egyszer használatos műanyagok nem létfontosságúak. A  társadalmi ellenérzés is láthatóan egyre növekszik velük szemben, hiszen ha így folytatjuk, a műanyaghulladékokkal tönkretesszük a bolygónk élővilágát. Az állampolgárok ezért azt várják, hogy ahelyett, hogy a cégvezetők kizárólag a haszonmaximalizálásra törekedjenek, tegyenek valódi lépéseket a környezet védelméért, és hagyjanak fel a felesleges műanyag csomagolóanyagok használatával.

További információk az alábbi linken érhetőek el.

Neked ajánljuk
A tengert szennyező mikroszálak zöme nem műanyag – de ez nem jelenti, hogy megnyugodhatunk A Klíma- és természetvédelmi akcióterv hulladékkal kapcsolatos intézkedéseinek megvalósítása Hangolódj mosogatószappannal a műanyagmentes júliusra Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam