2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kenyában négy év börtön jár a nejlonszatyor használatáért

Egy évvel azután, hogy Kenya bejelentette a világ legszigorúbb műanyagellenes törvényét, a hatóságok már a győzelmet ünneplik. A folyóvizek sokkal tisztábbak, mint előtte, és az ételben sem mutatható már ki annyi műanyag. Az olyan afrikai nemzetek, mint Tanzánia, Szudán és Uganda, hamarosan követhetik Kenya példáját.

David Ong'are, a környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint az utcák sokkal tisztábbak lettek az elmúlt évben, és már a szél sem sodorja a műanyag zacskók százait. A halászok is arról számoltak be, hogy a Viktória-tó partjainál lényegesen kevesebb műanyaghulladék akad a hálóikba, mint korábban.

Néhány helyi bolttulajdonosnak azonban nem tetszik az új szabályozás. Egy kereskedő, aki sült krumplit árul az egyik kisvárosban, arról panaszkodott, hogy a biológiailag lebomló csomagolószatyrok sokkal drágábbak, mint a műanyag, ezért a bevétele gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Szerinte is jó ötlet a műanyag visszaszorítása, azonban helyette kellett volna egy megfizethető alternatívát biztosítani.

Árusok egy nairobi piacon Fotó: Pixabay.com

Sokan viszont nem akarnak megválni a nejlonzacskóktól, emiatt pedig elárasztották az országot a műanyagdílerek. Februárban Mombasa, Kisii, Keroka és Bomet városokban 50 embert tartóztattak le, mert illegálisan árultak különböző méretű műanyag szatyrokat. 

Márciusban a Hi-Plast nevű vállalat beperelte az államot, és kártérítést követelt, mert szerintük az új jogszabály ellehetetleníti azokat a cégeket, amelyek műanyagot gyártanak vagy értékesítenek. Samuel Matonda, a kenyai iparkamara tagja szerint több szektornak is komoly veszteséget okozott a tilalom.

Becslései szerint az iparkamara tagjainak 80 százalékát befolyásolja az új szabályozás, tehát nagyjából 100 ezer embert bocsáthattak el. 

Matonda most a kormány szakértőivel dolgozik egy jobb megoldáson, de mint mondta: az intézkedés legalább felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a környezetet meg kell védeni, és a műanyag túlzott használata rossz a társadalom és az élővilág számára. A környezetvédelmi minisztériumban arról számoltak be, hogy a lépés nyomán a vállalatok most már maguktól jönnek és adnak megoldási javaslatokat a tárcának.

Nairobi Fotó: Pixabay.com

Mivel a kormány következő célpontja a PET-palack lesz, ezért a cégek próbálnak mielőbb előállni a legjobb eljárásokkal, mire a tiltás életbe lép. Többen jól megtervezett újrahasznosítási sémával jöttek elő, vagy éppen a palackok begyűjtésére találtak ki megoldást.

Neked ajánljuk
Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban Hamarosan Magyarországon is elérhetővé válnak a TerraCycle világhírű körforgásos megoldásai Több mint 100 tonna újrafeldolgozhatatlan hulladéktól szabadul meg az ALDI Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam