2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kenyában négy év börtön jár a nejlonszatyor használatáért

Egy évvel azután, hogy Kenya bejelentette a világ legszigorúbb műanyagellenes törvényét, a hatóságok már a győzelmet ünneplik. A folyóvizek sokkal tisztábbak, mint előtte, és az ételben sem mutatható már ki annyi műanyag. Az olyan afrikai nemzetek, mint Tanzánia, Szudán és Uganda, hamarosan követhetik Kenya példáját.

David Ong'are, a környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint az utcák sokkal tisztábbak lettek az elmúlt évben, és már a szél sem sodorja a műanyag zacskók százait. A halászok is arról számoltak be, hogy a Viktória-tó partjainál lényegesen kevesebb műanyaghulladék akad a hálóikba, mint korábban.

Néhány helyi bolttulajdonosnak azonban nem tetszik az új szabályozás. Egy kereskedő, aki sült krumplit árul az egyik kisvárosban, arról panaszkodott, hogy a biológiailag lebomló csomagolószatyrok sokkal drágábbak, mint a műanyag, ezért a bevétele gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Szerinte is jó ötlet a műanyag visszaszorítása, azonban helyette kellett volna egy megfizethető alternatívát biztosítani.

Árusok egy nairobi piacon Fotó: Pixabay.com

Sokan viszont nem akarnak megválni a nejlonzacskóktól, emiatt pedig elárasztották az országot a műanyagdílerek. Februárban Mombasa, Kisii, Keroka és Bomet városokban 50 embert tartóztattak le, mert illegálisan árultak különböző méretű műanyag szatyrokat. 

Márciusban a Hi-Plast nevű vállalat beperelte az államot, és kártérítést követelt, mert szerintük az új jogszabály ellehetetleníti azokat a cégeket, amelyek műanyagot gyártanak vagy értékesítenek. Samuel Matonda, a kenyai iparkamara tagja szerint több szektornak is komoly veszteséget okozott a tilalom.

Becslései szerint az iparkamara tagjainak 80 százalékát befolyásolja az új szabályozás, tehát nagyjából 100 ezer embert bocsáthattak el. 

Matonda most a kormány szakértőivel dolgozik egy jobb megoldáson, de mint mondta: az intézkedés legalább felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a környezetet meg kell védeni, és a műanyag túlzott használata rossz a társadalom és az élővilág számára. A környezetvédelmi minisztériumban arról számoltak be, hogy a lépés nyomán a vállalatok most már maguktól jönnek és adnak megoldási javaslatokat a tárcának.

Nairobi Fotó: Pixabay.com

Mivel a kormány következő célpontja a PET-palack lesz, ezért a cégek próbálnak mielőbb előállni a legjobb eljárásokkal, mire a tiltás életbe lép. Többen jól megtervezett újrahasznosítási sémával jöttek elő, vagy éppen a palackok begyűjtésére találtak ki megoldást.

Neked ajánljuk
A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Ne bomoljunk, az ilyen zacskó nem lehet megoldás! Szigorral és piacképes helyettesítő termékekkel az egyszer használatos műanyag ellen Kínából eregetik az ózongyilkos freont Anglia műanyagellenes küzdelme új fejezethez érkezett
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam