2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Norvégia tengerpartjait 45 ezren tisztították meg a szeméttől

Negyvenötezer ember vett részt szombaton a nagy takarítási akcióban, amellyel a norvég partokat tisztították meg a szeméttől.

A Bergentől északra fekvő Meland községben Erna Solberg kormányfő is csatlakozott a munkához. Ola Elvestuen norvég klímaügyi és környezetvédelmi miniszter szerint az idei akcióban kétszer annyian szedték a szemetet, mint tavaly. 

A miniszter hangsúlyozta: nemcsak az évek óta felhalmozott szemét eltakarítása volt a cél, hanem az is, hogy felhívják az emberek figyelmét erre az égető globális problémára.

„Valószínűleg ez a leggyorsabban növekvő környezetvédelmi probléma nemzetközi szinten, és óriási feladat visszafordítani ezt a növekedést. Évente nyolcmillió tonna műanyag végzi a tengerekben”

– emlékeztetett rá.

Norvég tengerpart Fotó: pexels.com

A miniszter a jövőbe tekintve optimistán nyilatkozott: úgy vélte, a norvégok végre felébredtek, átlátják a probléma jelentőségét, és meg akarják oldani. 

Norvégia 2011 óta szervezi meg évente a tengerpartok megtisztításának napját. Az esemény egy nemzetközi kampány része, amelyet hosszú évekkel ezelőtt az Ocean Conservancy amerikai környezetvédelmi csoport indított el.

A csoport szervezi minden szeptemberben a nemzetközi parttisztítást (ICC), amely a világ legnagyobb, önkéntesek által végzett, tengerpartokat és vízi utakat megtisztító akciója.

A több mint 30 évvel ezelőtt szervezett első ilyen akciónap óta 153 országból több mint 12 millió önkéntes több mint 100 ezer tonna szemetet távolított el a vizekből és tengerpartokról – közölte az Ocean Conservacy.

Neked ajánljuk
Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről 4,5 billió cigicsikk végzi a környezetben évente Kevesebb élelmiszer végezte itthon a kukában A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam