2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A briteknél betiltanák a nedves törlőkendőket

Könnyen lehet, hogy a briteknél hamarosan búcsút inthetnek az egyszer használatos nedves törlőkendőknek – számolt be a BBC nyomán az origo.hu. Az ok: a brit kormány könyörületet nem ismerve folyatja hadjáratát a mindent elárasztó (plasztik)szemét ellen.

Szörnyen pazaroljuk a nedves törlőkendőt

Az elmúlt egy évtizedben valóságos reneszánszát éli a nedves törlőkendők gyártása. Minden elképzelhető feladatra és bőrtípusra kaphatók ilyen termékek, a babák popsijának tisztára törlésétől kezdve a sminkeltávolítóig. A gond az, hogy a gyártók jelentős része termékeit nem lebomló anyagokból készíti.

 London városában tavaly két alkalommal hatalmas zsírhegy dugította el a szennyvízhálózatot. Az egyikből egy darabot – pedagógiai céllal – azóta múzeumban mutogatnak, mert a zsírszörnyek kialakulásáért döntően az emberi felelőtlenség okolható.

Vége szakad a türelemnek? Fotó: www.yourbestdigs.com/flickr

Érvek, ellenérvek

A brit környezetvédelmi minisztériumnál (Defra) komoly problémának tartják, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hulladékként hogyan kezeljék a személyi higiéniához kapcsolódó termékeket. 

Ezért a gyártókkal egyeztetnek arról, hogy a csomagolásokon minél nagyobb hangsúllyal jelenjenek meg a törlőkendők hulladékként való kezelésére vonatkozó szabályok.

Mellette is lehet érvelni Fotó: Richard Masoner/flickr

Ugyanakkor a gyártók oldalán is fajsúlyos érveket találni amellett, miért is nem kellene a kormánynak meggondolatlanul piszkálnia a törlőkendők ügyét. Az egyik gyártó, a Guardpack ügyvezetője elmondta: ezeket az eszközöket az egészségügyben is széles körben használják, másrészt a kendők elhagyása a vízhasználat növekedésével járna.

A Defra jelenleg azt vizsgálja, hogyan lehetne adminisztratív, illetve adózási eszközökhöz vagy a környezetvédelmi díjakhoz nyúlva csökkenteni a gyártóknál az egyszer használatos anyagok mennyiségét.

Neked ajánljuk
India is lép az egyszer használatos műanyagok ellen Idén is sikeres volt a takarítási világnap A brit reklámhatóság megelégelte az alaptalan öntömjénezést A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam