2019. március 18., Ede, Sándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Wessling Hungary kétéves projektet indított az édesvizekben található mikroműanyagok mintavételére

Az édesvizek mikroműanyag-szennyezettségének megállapítására a Wessling Hungary Kft. 269,5 millió forint összköltségvetésű projektet indított, amelyben vállalta, hogy 2019 december végéig egységes mintavételi eljárásokat dolgoz ki – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

A kutatás-fejlesztési projekt megvalósításához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 138,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá.
Az egységes mintavételi eljárások kidolgozására és az eredmények egységes értelmezésére a természetben előforduló mikroműanyagok jelentette ökológiai és humán egészségügyi kockázat jövőbeli megállapításához van szükség.

Bordós Gábor projektvezető az MTI érdeklődésére közölte,

a projektben olyan eszközt akarnak kidolgozni, amely az édesvizekből nagy mennyiségű mintát tud kinyerni, ugyanis Európában a jelenlegi tanulmányok szerint a vizekben köbméterenként 10-20 mikroműanyag-részecske található.

A Wessling Hungary Kft. által a Felső-Tiszánál és a Tisza-tónál 2017-ben elvégzett vizsgálatok hasonló nagyságrendű eredményt mutattak – tette hozzá.

A Tisza-tó vizében is jelen van a mikroműanyag Fotó: Pixabay.com

A közlemény szerint a műanyaghulladékok jelentős része ma már bekerült a természetes ökoszisztémákba, ahol nem bomlottak le, de fizikai-kémiai hatások, elsősorban UV-sugárzás következtében a műanyagok szerkezete aprózódik, így 5 milliméternél kisebb, úgynevezett mikroműanyagok jönnek létre.

Az eddigi vizsgálatok szerint ez a hulladéktípus a madarak és a halak tápcsatornáját eltömítheti, ráadásul a műanyagok gyártásánál használt lágyítószerek szivároghatnak belőle, amelyek szintén az élővilágot veszélyeztetik.

Bordós Gábor megjegyezte, hogy a mikroműanyagok emberi tevékenység következtében kerülnek a természetbe, így a legjobb védekezés ellenük a megelőzés, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás.

Neked ajánljuk
A kalmárok segítségével búcsút mondhatunk a plasztiknak Mit tehetünk, hogy a műanyag elleni küzdelem ne a probléma fenntartását szolgálja? Európai városok fognak össze a hulladékhelyzet rendezéséért A betegségek és a halálesetek negyedét a környezetszennyezés okozza (videóval) A fenntartható gazdálkodás gyakorlatairól számoltak be
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam