2018. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Jelentősen csökkentette élelmiszer-hulladékát a Tesco

A régióban egy év alatt 35 százalékkal csökkentette élelmiszer-hulladékának mennyiségét a Tesco, és csaknem 7 ezer tonna élelmiszer-adományt juttatott a rászorulóknak – derül ki az áruházlánc tavalyi pénzügyi évre vonatkozó jelentéséből.

A Tesco csütörtöki közleménye szerint egy év alatt Közép-Európában 913 811 tonna élelmiszer értékesítéséből 17 436 tonna felesleg keletkezett. Az emberi fogyasztásra szánt és a takarmánycélú adomány nélkül számítva a felesleg mennyisége 9764 tonnára csökkent az előző évi 14 991 tonnáról. Az áruházlánc Magyarországon tavaly több mint 5500 tonna hulladékot adott át biogáz és biodízel üzemanyag előállítására. A cég beszámolója szerint

a 2017-ben bevezetett forgalom-előrejelző és rendelési eljárásoknak köszönhetően kevesebb fogyaszthatósági vagy lejárati dátumához közelítő élelmiszer kerül a polcokra, több élelmiszer jut viszont a helyi élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

A Tesco emellett a csupán esztétikailag kifogásolható, de jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket is igyekszik hasznosítani, átlagon felüli termésnél pedig segít hatékonyan elosztani a felesleget – olvasható a közleményben.

Az áruházlánc további lépéseket ígér a hulladékmennyiség csökkentése érdekében, és azt tervezi, hogy 2020-tól az összes közép-európai áruháza jótékonysági szervezeteknek adományozza az élelmiszer-feleslegét.

Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata „Széndobálók” kerestetnek! – vetélkedő a Heinekennel 10 éves a Bélaműhely